Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Har du det som krävs för att inte dricka mjölk på 72 timmar?"

1 av 2

TT/TT

2 av 2

Svenska Dagbladet

Debatt | 16/08/2015 10:33

Jennie Östholm: "Tre dagar är allt du behöver för att göra skillnad för vårt planet."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nu är Sveriges största musikfestival Way out West över, och för första gången var festivalen helt mjölkfri. Det besparade planeten tonvis med utsläpp av växthusgaser. Kött- och mjölkproduktion ger väldigt stora utsläpp, mycket större än vegetabilisk produkter. Därför är de flesta klimatforskare överens om att det inte räcker med att bygga smartare, åka mer kollektivt och att rena våra utsläpp. Vi måste också ändra våra kostvanor. Annars kommer glaciärerna och Arktis att fortsätta smälta.

Det är dessutom något vi alla kan göra. Vi kan inte skylla på att vi inte kan påverka. För det kan vi. Så vi uppmanar alla att vara med och testa hur det känns att inte dricka mjölk på 72 timmar. Visst, det är ett litet steg och det räddar inte världen. Men kanske kan vi få fler att tänka på att vi måste förändra våra matvanor om vi ska nå både Sveriges och FN:s miljömål.

Någonstans måste vi börja. Klimatet är allas ansvar. Vi har bara en planet!

Om hela Göteborg är med minskar utsläppen av växthusgaser med 325 ton. Om hela Sverige är med minskar utsläppen av växthusgaser med 5 840 ton. Och då pratar vi bara om tre dagar!

Så varför inte hänga på? Är vår planet värd 72 timmar? Testa hur lätt eller svårt det är att byta komjölk mot vegetabiliska produkter och gör en insats för miljön. Det gäller ju bara tre dagar. Men de tre dagarna kan få alla som deltar att fundera mer på vad de själva kan göra för att rädda vår planet.

Om du vill veta hur vi räknat finns det redovisat på sidan: 72hrs.se. Där kan du också anta utmaningen att leva komjölksfritt under tre dygn. Klarar du det?

Jennie Östholm,
Projektledare Oatly för Way out West

Kan du vara mjölkfri i 72 timmar?