1 av 4
- Foto: Dennis Lindbom
2 av 4
- Foto: Dennis Lindbom
3 av 4
- Foto: Dennis Lindbom
4 av 4
- Foto: Dennis Lindbom

"Är inte göteborgarna vuxna nog att dansa och dricka öl till 05?"

Tankesmedjan Neptun: "Vi anser att det är krögarna och konsumenterna, inte politikerna, som borde bestämma när folk ska gå hem från krogen"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Krogupproret

Den här debattartikeln är skriven som en del i Tankesmedjan Neptuns kampanj "Krogupproret i Göteborg".

Besök deras websida: www.krogupproret.se

I Stockholm får man hänga ute på krogen till klockan 05:00. Likaså i Malmö. Men i Göteborg tvingas man på fredagar gå hem redan klockan 03:00.

Är inte göteborgarna vuxna nog att dansa och dricka öl till 05? Nej tyckte Göteborgs kommun som för två år sedan beslutade sig för att alla krogar och klubbar måste stänga senast klockan 03 på fredagar, i stället för 05. Det trista beslutet lever vi göteborgare med i nuläget.

Några hurrade förvisso över att politikerna bestämt sig för att tvinga klubbägare att stänga tidigt och vissa hoppades att Malmö och Stockholm skulle följa efter. Men så blev det inte. Sveriges två andra stora städer håller klubbfanan högt – det borde även Göteborg göra.

När krogen stänger klockan 03 är det långt ifrån alla som går hem och lägger sig. Många söker sig till svartklubbar där alkohol konsumeras illegalt och osäkert. Svartklubbarna blir fler till antalet i brist på legala alternativ och om någon skulle bli överförfriskad finns det ingen som är skyldig att hjälpa till.

Somliga påstår att våldsbrotten ökar till följd av längre öppettider, men statistiken visar att våldsbrotten snarare minskar. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) har ungefär en lika stor del av allmänheten i Göteborg uppgett att de utsatts för våld 2006, när klockan 05-tillstånden var färre, som 1990 när de var fler.

Dessutom ökade antalet femöppna ställen mellan 1998 och 2004 från 10 till 26 stycken. Under den tiden minskade det polisanmälda våldet i Göteborg, medan det på nationell nivå ökade. Det är alltså uppenbart att antalet våldsbrott inte sammanfaller med krogarnas öppettider.

Det är svårt att försvara nattlivets restriktiva öppettider, inte minst med tanke på att Göteborg enligt kommunledningen ska inta positionen som Sveriges främsta evenemangsstad. Anneli Hulthéns till sinnet nyktra företrädare förstod detta. I samband med EM i friidrott 1995 förlängde kommunledningen öppettiderna, men nu 20 år senare är vi tyvärr tillbaka på ruta ett, igen. Även om kommunalråden själv slutar festa tidigt borde inte resten av göteborgarna tvingas göra detsamma.

Vi anser att det är krögarna och konsumenterna, inte politikerna, som borde bestämma när folk ska gå hem från krogen. Därför har vi dragit igång Krogupproret - en sajt med namninsamling för alla oavsett politisk hemvist – som verkar för ett bättre och friare nöjesliv i Göteborg.

Det är säkrare att låta människor dricka på krogen än på svartklubbar. Och det blir roligare. Göteborg borde ta sig från den politiska stenåldern in i en modern tidsålder av europeisk standard. Det är hög tid att befria Göteborgs krogliv.

Max Törnqvist,
Andreas Birro Eriksson,
Tankesmedjan Neptun

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.