David Olsson är trött på den vänstervridna feminismen.
1 av 3
David Olsson är trött på den vänstervridna feminismen. - Foto: Privat / Wikimedia Commons
Han vill se en feminism som inte bara fokuserar på kvinnor.
2 av 3
Han vill se en feminism som inte bara fokuserar på kvinnor. - Foto: Wikimedia Commons
David Olsson är vice ordförande för LUF Västernorrland.
3 av 3
David Olsson är vice ordförande för LUF Västernorrland. - Foto: Privat

"Jag är så oändligt trött på feminismens förtryck av män"

David Olsson: "Är det inte märkligt att män är den enda grupp som får buntas ihop, tilldelas egenskaper och slänga fördomar på hejvilt?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

David Olsson är vice ordförande LUF Västernorrland.

Jag har så länge jag kan minnas varit intresserad av samhällsfrågor av alla dess slag. De som särskilt funnit mig i smaken är de mest kontroversiella. Det finns få saker som är mer stimulerande än att vrida och vända på politiskt laddade frågor ifrån olika perspektiv.

Detta intresse har sedan en längre tid legat mig nära. Något jag uppmärksammar när jag djupdyker in i det svenska politiska maskineriet är den orättvisa som förs i den offentliga debatten. Detta fenomen visar sig tydligt då nutidens brännheta frågor diskuteras. Svenska liberaler är rädda för konflikter och undviker att problematisera vänsterns och medias ställning i de frågor de finner obekväma.

De tenderar att ge enkla svar på väldigt komplicerade samhällsfrågor. Utan att blinka ställer de sig i ledet och sjunger samma kampsång som deras politiska motståndare nynnar på. Debatten om feminism och jämställdhet är oerhört snäv i det politiska landskapet. Vänsterflanken har åsiktsföreträde som oförhindrat kapat den och för den på sin planhalva.

Sällan hör vi andra röster och åsikter prägla debatten. De liberala partierna har fastnat i att lagstifta om pappamånader eller inte. Alliansen har svårt att formulera en tydlig vision om vad feminism och jämställdhet är, vilka mål de ska sträva efter och vilka politiska instrument man bör vidta för att båda könen ska ha lika förutsättningar i samhället.

Denna vision bör Alliansen förankra ideologiskt, då det redan finns en väldigt solid grund att luta sig på. Det är för mig väldigt märkligt att inte liberaler ställer sig upp och ropar lika högt om de orättvisor som drabbar det andra könet. Du läste rätt, män har också utmaningar och fördomar att bekämpa. Det mest klara beviset på denna tes är kanske Åsa Romsons tal i Almedalen 2014, då hon kollektivt pekade ut män som skurkar för de stora klimatutmaningar vi står inför.

Är det inte märkligt att män är den enda grupp som får buntas ihop, tilldelas egenskaper och slänga fördomar på hejvilt? Att män pekas ut och skuldbeläggs sker dagligdags i samhällsdebatten, utan att ifrågasättas eller problematiseras. Detta trots att gruppen män eller snarare, vita män, inte är en homogen grupp.

Tendensen att kollektivt skuldbelägga gruppen män återfinns i båda dom politiska lägren. "Vi och dom"-tänket genomsyrar denna "korridorsliknande" fråga och är destruktiv i kampen mot ett samhälle på lika villkor. Sverige behöver ett liberalt parti som tar avstånd ifrån den vänsterkränkande feminismen. Liberaler har fortsatt oplöjd mark att röja i det svenska samhället.

Den enda grupp som systematiskt diskrimineras i det rättssystemet är gruppen män. Kvinnofridslagstiftningen är i sin natur kränkande då man stämplar män som våldsbejakande. En liberal utgångspunkt borde, utan kompromisser, vara att ett brott som begås av en individ ska prövas inför samma lagstiftning. Detta ska gälla oavsett ditt kön, bakgrund eller någon annan attribut du inte har handlat eller utryckt.

David Olsson,
Vice ordförande
LUF Västernorrland

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
Man
/
/
/
/
/
/
hat
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.