Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Missade vänstern att Pride uppmanade alla att 'come together'?"

- 29/08/2015, 12:34
Michael Broberg (CUF) och Johan Vesterlund (CUF) menar att Pride är en högtid för alla.
1 av 3

Michael Broberg (CUF) och Johan Vesterlund (CUF) menar att Pride är en högtid för alla.

Privat / Privat

Johan Vesterlund är förbundsstyrelseledamot i CUF.
2 av 3

Johan Vesterlund är förbundsstyrelseledamot i CUF.

Privat

Michael Broberg är distriktsordförande i CUF Örebro.
3 av 3

Michael Broberg är distriktsordförande i CUF Örebro.

Privat

Johan Vesterlund (CUF) och Michael Broberg (CUF): "Vi ställer oss mycket frågande till hur vänsterpartisterna anser sig ha mer rätt till Pride än oss centerpartister".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I en replik på vår debattartikel angående Malmö Pride visar två vänsterpartister att de inte förstått vad vi faktiskt vill komma åt. Vi tycker aldrig att skällsord och hat är önskvärt, och under Prideparaden blir det närmast avskyvärt. Pride ska vara en plats för alla att enas kring kärleken. Inte en plats där människor ska mötas av hat på grund av sin politiska åsikt.

Vi vill börja med att förtydliga att vi aldrig har vänt oss emot att grupper går med i paraden. Tvärtom. Vi väljer att stå upp för allas rätt att, oavsett politisk färg, enas kring allas rätt till kärlek. Det vi vänder oss emot handlar om att vänsterextremister väljer att uttryckligen skandera hat gentemot oss liberaler under Pridetågets gång.

Vi ställer oss mycket frågande till hur de två vänsterpartisterna anser sig ha mer rätt till Pride än oss centerpartister. Hur kan en politisk grupp ha mer rätt att visa sitt stöd i dessa frågor än andra? Vi tycker verkligen inte att man behöver vara vänster för att få vara den man vill. För oss är det på allvar viktigt att vi får till stånd en förändring för den vardag som vi HBTQ-personer möter, och vi hade hoppats att just gemenskap och konsensus skulle kunna få vara en del av Pride, i stället för en politisk uppdelning.

Pride bör vara ett tillfälle där vi alla kan enas, och där hatet borde läggas åt sidan. Vi vänder oss därför starkt emot att just hat och skällsord fanns under Pride. Vi tycker att det var fel plats att ta den debatten.

Vi tycker också att det är häpnadsväckande att vänsterdebattörerna använder ordet "minoritet" emot oss borgerliga. För oss är det en självklarhet att en minoritet alltid har rätt att yttra sig, även om den är en minoritet. Det hör till i en demokrati, och när det kommer till Pride anser vi det extra viktigt att stå upp för minoriteters rättigheter i samhället.

Vidare nämner debattörerna en rad områden där vi HBTQ-personer stöter på kränkande behandling och orättvisor. Att HBTQ-personer behandlas kränkande och orättvist i exempelvis skolan eller inom vården är ett stort problem. Men vi tror inte att hat eller polarisering hjälper mot detta. Vi tror att breda lösningar som vi alla kan ställa oss bakom är det bästa både på kort och lång sikt.

Det är den liberala ideologin som drivit, och driver på, för att alla ska ha samma fri- och rättigheter. Det är hela grundbulten i liberalismen. Att vänstern försöker hävda att det inte är så visar bara på en stor, ideologisk okunnighet. Tittar vi däremot på en rad socialistiska och kommunistiska länder, så som Sovjetunionen, så har homosexualitet varit strängt förbjudet. Att debattörerna inte nämner den delen av vänsterhistorian tyder antingen på historieförvanskning eller okunskap.

Centerrörelsen har länge varit en stark röst för HBTQ-personers rättigheter. CUF hade exempelvis den första öppet homosexuella förbundsordföranden för ett politiskt ungdomsförbund, och under Centerpartiets tid vid makten genomfördes bland annat legaliseringen av samkönade äktenskap. Under samma tid hade vi Sveriges första öppet homosexuella minister. Centerpartiet var också första riksdagsparti att ställa sig bakom surrogatföräldraskap.

Temat för Malmö Pride var ”Come together”. Vänstern verkar helt ha missat det. Tanken var att alla skulle enas, för kärleken. Att debattörerna från Vänsterpartiet inte kan acceptera det tycker vi är beklagligt. Vi liberaler sträcker ut en hand i dessa frågor. För vi vill se lösningar på riktigt, som kommer att se till att alla, oavsett sexuell läggning och könstillhörighet, behandlas och bemöts lika.

Johan Vesterlund, förbundsstyrelseledamot CUF
Michael Broberg, distriktsordförande CUF Örebro