Söndag 25 Jul
Stockholm

"Just nu finns det barn som är rädda i skolan"

Daniel Salenius menar att du kan göra skillnad.
1 av 3
Daniel Salenius menar att du kan göra skillnad. Foto: Kate P / TT
Inget barn ska behöva må dåligt anser han.
2 av 3
Inget barn ska behöva må dåligt anser han. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Daniel Salenius blev mobbad som barn.
3 av 3
Daniel Salenius blev mobbad som barn. Foto: Kate P

Daniel Salenius: "Om du ser någon som inte mår bra eller sitter ensam i korridoren, gå fram till den personen och säg hej".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Daniel Salenius blev mobbad som barn, och vill nu nå ut till barn och föräldrar.

Nu kanske jag är lite sent ute med detta att skolan har börjat, men jag vill dela med mig av lite smarta råd som du bör tänka på under skolstarten. Vissa barn och ungdomar ska börja i en ny skola med nya kamrater. Det är pirrigt men ändå spännande att få nya utmaningar, att lära känna nytt folk och en ny miljö, men det kan också vara väldigt jobbigt.

Om du ser någon som inte mår bra eller sitter ensam i korridoren, gå fram till den personen och säg: "Hej", eller sitta bredvid och fråga: "Hur mår du?" Att säga hej till en människa är det finaste du kan göra. Ett hej kan vara det bästa som har hänt den människan under skoldagen. Ett hej kan betyda allt. Försök bara att vara glad och tänk possessivt, så kommer allt att lösa sig.

Om du behöver hjälp, gå till någon vuxen eller få hjälp att prata med någon. Det finns både goda, och så kallade onda människor som retar andra eller mobbar. Det spelar ingen roll vilken religion eller hudfärg du har, ingen roll vilken klädstil du har eller om du är tjej eller kille, eller vilket förhållande du har. Alla är lika mycket värda, och du förtjänar inte att bli utsatt.

Alla är dessutom fina på sitt lilla vis. Ingen ska känna sig utanför. Att mobba någon är inte okej. De som mobbar har en skruv lös och söker bara uppmärksamhet, eller försöker vara coolaste killen eller tjejen i klassen. Alla människor har rätt att leva. Och om du skär dig själv eller mår hur dåligt som helst, tänk på detta: "Det finns bara en som du".

Livet kan vara väldigt jobbigt och stressande, men lev livet och försök att tänka framåt i stället. Livet är en lång historia och du har så mycket mer att se framemot. Om du är rädd för att gå till skolan varje dag när du vaknar, prata med dina föräldrar och be dem att hjälpa till. Familjen är det viktigaste du har. Tänk på detta. Älska livet i stället för att hata livet. Och viktigast av allt, du är lika mycket värd som alla andra. Glöm inte det.

Om du behöver någon att prata med han du skriva till mig. Jag är alltid på glatt humör, med ett hjärta som vill sprida så mycket possessiv anda som möjligt. Lägg till mig som vän eller chatta bara med mig på Facebook. Jag är alltid tillgänglig och svarar så gott jag kan.

Daniel Salenius

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela