Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Om vi inför månggifte skyddar vi alla parter i relationen"

- 02/09/2015, 14:47
Filip Åhsberger påpekar att antalsneutrala relationer redan existerar.
1 av 3

Filip Åhsberger påpekar att antalsneutrala relationer redan existerar.

Privat / TT

Därför ifrågasätter han varför månggifte inte också ska godkännas.
2 av 3

Därför ifrågasätter han varför månggifte inte också ska godkännas.

TT NYHETSBYRÅN

Filip Åhsberger är student och kommunpolitiker för Moderaterna.
3 av 3

Filip Åhsberger är student och kommunpolitiker för Moderaterna.

Privat

Filip Åhsberger (M): "Det ska inte vara statens uppgift eller ens rättighet att kontrollera hur individers relationer ska se ut".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Moderata ungdomsförbundet hade möjligheten att på sin arbetsstämma i helgen ta beslutet att verka för att Sverige ska införa antalsneutrala äktenskap. Detta var i många ögon en kontroversiell motion då den, minst sagt, inte har opinionen på sin sida. Moderata ungdomsförbundets representanter valde på arbetsstämman att med en liten majoritet rösta emot motionen.

Den argumentation som användes emot antalsneutrala äktenskap var ofta, lyckligtvis, att Moderata ungdomsförbundet i stället ska verka för bortförandet av äktenskapsbalken som då ska ersättas av individuella avtal. Något som vi som kallar oss liberaler borde glädjas åt.

Steget till ett bortförande av äktenskapsbalken är dock stort och precis som när Moderata ungdomsförbundet tog sitt ställningstagande för könsneutrala äktenskap inte argumenterade att vi i stället skulle vara för bortagande av äktenskapsbalken bör vi inte heller använda denna retorik när det gäller antalsneutrala äktenskap.

Moderata ungdomsförbundet har tidigare tagit beslut i sociala frågor som var före vår tid. Vi tog tidigt beslut om att Sverige bör införa könsneutrala äktenskap, att homosexuella ska ha rätt att adoptera, att tvångssterilisering av transsexuella är fel och att surrogatmödraskap bör legaliseras för dem som av olika orsaker inte har möjlighet att bära egna barn. Dessa beslut tog vi inte för att det var allmänhetens generella åsikt vid tidpunkten, utan för att vi ansåg att det var rätt oavsett vad som ansågs populärt i opinionen. "Individuella rättigheter är inte tillgängliga för demokratiska val; en majoritet har ingen rätt att rösta bort rättigheter från en minoritet", Ayn Rand.

Beslutet om antalsneutrala äktenskap hade precis som tidigare sociala beslut som Moderata ungdomsförbundet verkat för varit en väg i rätt riktning, ifrån statliga tvång och bestämmelser mot ett mer individanpassat Sverige. Det ska inte vara statens uppgift eller ens rättighet att kontrollera hur individers relationer ska se ut.

Allmänhetens negativa attityd gentemot antalsneutrala äktenskap har ofta grundat sig i att det kan missgynna kvinnorna i relationen. Problematiken med detta argument är att antalsneutrala relationer i dag inte är olagligt, och många lever i dag i denna sorts relation. Om mannen i en sådan relation skulle avlida eller begära äktenskapsskillnad, har kvinnorna i dag inte den säkerheten som de skulle haft om de varit i ett legitimt äktenskap med mannen. Ett införande av antalsneutrala äktenskap skulle alltså skydda kvinnorna.

Detta argument bestraffar dessutom kollektivt alla de som genuint vill leva och gifta sig med mer än en person, vilket inte är fallet i monogama förhållande. Vi tar exempel inte bort en man och en kvinnas rätt att gifta sig för att det finns män som misshandlar sina fruar, vi försöker i stället förhindra olyckorna och detsamma bör gälla med antalsneutrala äktenskap.

Jag tycker det är bra att Moderata ungdomsförbundet verkar för bortförandet av äktenskapsbalken på längre sikt, men till dess hade införandet av antalsneutrala äktenskap varit ett steg i rätt riktning.

Filip Åhsberger,
Student och kommunpolitiker för Moderaterna