1 av 2
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
2 av 2
- Foto: Privat

"Att stödja flyktingar måste vara okej även i Hammarby-klacken"

Ulric Jansson: "Våra läktare ska inte vara en plats där partipolitik tillåts splittra leden. Tyvärr har detta budskap över åren förändrats till "ingen politik på våra läktare", något som faller på sin egen orimlighet".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Igår hölls en banderoll upp på Hammarbys hemmamatch mot Örebro. På den stod det: Refugees welcome. När den plockades ner efter en stund uppstod ett tumult då ett par personer ansågs sig ha rätten att bestämma huruvida en sådan får hållas upp eller inte. Jag har haft kontakt med både de som ville få ner den och de som hängde upp dem och min bild av det hela är att de som höll upp den gjorde det så länge de själva ville trots tydliga försök att få dem att ta ner den. Egentligen spelar det inte någon roll hur det hela avlöpte. Istället är det tre saker som tydliggörs i detta:

1. Att det finns personer i vår publik som anser sig ha rätten att bestämma vad som är ok och vad som inte är ok att föra fram i samband med en Hammarbymatch.
2. De är beredda att använda våld och hot om våld för att få sin vilja igenom.
3. De förstår inte, alternativt skiter i hur detta påverkar synen på vår klubb.

Hur bör man då som Bajare förhålla sig till dessa företeelser? Självklart har jag inget facit och jag vill inte göra mig till talesperson för någon gruppering utan tänker här bara redovisa, så tydligt jag kan, vad jag tror att detta leder till i förlängningen.

Bör enskilda i publiken få bestämma över vad som ska visas i klubbens namn? Det snabba och enkla svaret är naturligtvis nej, men om man väljer att se dessa personer som talesmän för hela publiken, hela klacken eller delar av de samma blir det mer komplicerat. Hammarby har, liksom många andra klubbar, haft en publik som inte vill ha och handgripligt sett till att hålla partipolitik borta från våra läktare. Det tycker jag är mer än lovvärt. Våra läktare ska inte vara en plats där partipolitik tillåts splittra leden.

Tyvärr har detta budskap över åren förändrats till "ingen politik på våra läktare", något som faller på sin egen orimlighet då nästan allt, inklusive den nu aktuella banderollen, kan anses vara politiskt. Man kan ju till exempel fråga sig om hyllandet av polismördaren Jackie Arklöf kan ses som politiskt eller inte. Jag vet vad jag tycker om det i alla fall. Jag anser därför att man i möjligaste mån ska ha en öppen dialog kring vilka budskap som lyfts fram MEN ha stor förståelse för att vi inte kan räkna med att alla alltid tänker på att kolla av vad man anser i den övriga publiken. Då är det bättre att man tar en dialog, tillsammans med klubben efteråt.

Är det då rätt att använda våld eller hot om våld för att få bort icke önskvärda budskap? Även här går det att snabbt bara säga "nej - våld är aldrig acceptabelt"! Men att göra det och samtidigt raljera över hur vi "slängde ut nassarna" på 90-talet luktar starkt av dubbelmoral.

Därmed är vi framme vid min tredje frågeställning: Hur påverkas klubben av ens aktioner, både aktiva och reaktiva? Nu blir det plötsligt lite tydligare. Vad blir omvärldens bild av Hammarbys publik om vi håller upp en banderoll med ett rasistiskt budskap? Kommer det att påverka klubbens förhållande till sponsorer? Kan det leda till ett publiktapp?

Ärligt talat så vet jag inte men jag tror att det kan vara ganska negativt för klubben. Skulle det påverkas om banderollen slets ner? Samma sak där men återigen tror jag i alla fall att det skulle upplevas som positivt. När vi nu tittar på det omvända förhållandet där en banderoll med ett populärt, medmänskligt och partipolitiskt obundet budskap hölls upp, hur påverkar det bilden av vår klubb? Positivt? Negativt? Framförallt, vad händer om bilden hos media, gemene man och våra sponsorer är att här drogs banderollen ner för att budskapet inte uppskattades? Har man inte då utfört en handling som både riskerar att slå tillbaka på klubben och dessutom får anses som väldigt politiskt laddad?

Ulric Jansson
Projektledare och aktivist

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.