Alexander Paulsson är trött på alla som lägger skuld på flyktingarna.
1 av 3
Alexander Paulsson är trött på alla som lägger skuld på flyktingarna. - Foto: Privat / TT
Han vill påminna dig om att människorna på flykt inte har någonting.
2 av 3
Han vill påminna dig om att människorna på flykt inte har någonting. - Foto: Ap
Alexander Paulsson är ordförande för SSU Hagfors.
3 av 3
Alexander Paulsson är ordförande för SSU Hagfors. - Foto: Privat

"Tro inte att du hade överlevt utanför EU:s gränser"

Alexander Paulsson: "Det har blivit normaliserat att beskylla invandrarna för allt".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Alexander Paulsson är ordförande för SSU Hagfors.

Följ honom på Twitter: @AlexandPaulsson

Jag kan känna en uppgivenhet för att många inte vill ta emot flyktingar. Men i en tid när människor flyr från krig och orättvisor kan vi inte bara se på. Människor ber om att få komma till välfärdssamhället i Europa. Att Ungern inte vill ta emot de som flyr, det är som självklart, ett land med korruption och fattigdom. Men Sverige är inte det. Vi har alla förutsättningar att kunna ta emot människor som tvingats på flykt. Det är en lyx att vi fått födas i ett väl land – men det hade lika gärna kunnat vara vi som fått fly våra städer. Klart att vi ska hjälpa!

Det är bra att debatten för flyktingmottagande har kommit igång och mycket har gjorts. Men mycket mer måste göras och vi har potential att ge skydd för farorna i världen. Även om man för tillfället inte har det arbete man önskar, bor i den del av landet man vill eller tycker att bensinpriset är för högt, vi har i alla fall mat på bordet, ett skyddsnät som är redo att ställa upp ifall man drabbas av sjukdom, blir bestulen eller får sitt hus nerbrunnet. Vi har infrastruktur, skola och ett Sverige som utvecklas. Människorna som flyr hit har inget av detta. De tar inte våra jobb, får inte dyra prylar och prioriteras inte mer än någon annan.

Under hela året har SSU föreningen i Hagfors haft en aktiv verksamhet hos nyanlända, som bor i slitna lägenheter och när som helst måste vara förberedda på att hämtas av polisen och lämna allt. Men det är också människor som är redo att ta vilket jobb som helst, bara för att få en peng att försörja sin familj. Det är bara pinsamt att kränka all de män, kvinnor och barn som vill få möjlighet att starta nya liv i vårt öppna, demokratiska och stora land. Vad vore landsbygden utan alla de nyanlända som vill låta sina barn gå i byskolorna, som för möjlighet till ett arbete, den fria naturen och som kan täcka alla tomma läkartjänster eller platser inom äldrevården?

Här om dagen stötte jag på en person som menade att allt är invandrarnas fel, bara för att personen hade fastnat i en bilkö. Det har blivit normaliserat att beskylla de nyanlända för allt. Inte tusan har de med försening att göra. Det är inte första gången de mest utsatta får bära skulden för ett lands alla stora och små bekymmer.

De sociala orättvisorna och klassamhället är tyvärr ett faktum i Sverige och kommunerna har inte resurser att ta hand om de egna invånarna och jag har förståelse för människors aggression om kommunernas fokus som läggs allt mer på asylsökande, men just detta skrämmer mig likaså. Inte ska vi gå samma väg som andra länder och prioritera kapital framför människovärde. Därför behövs en jämn flyktingfördelning och mer satsning på landsbygden – men hur ska det bli möjligt när Sverigedemokraterna sätter stopp för riksdagens vilja till reformer, samtidigt som de inte kan ge svar på de svåra frågorna?

Vi måste inse att vi lever riktigt bra i Sverige och att även om vi inte är nöjda med allt och stöter på motgångar och ibland ställs inför en personlig kris eller jobbiga situationer – vi har ändå allt. Vi bor i ett av världens rikaste länder, många av oss skulle aldrig klara sig om man gav sig utanför Nordens eller Europas gränser.

Det är självklart att fler välfärdsstater ska ta emot människor på flykt, men i ett EU som leds av en i mångt och mycket högerpopulistisk majoritet är det svårt. Hur har vi kunnat vara så egoistiska att rösta fram fientliga alternativ, bara för att vi själva kanske inte mår så bra, fått avsked från ett jobb eller känt sig lurade av en myndighet? Vi har, och återkommer till det viktigaste: mat på bordet, en säng att sova i och rent samt varmt vatten? En internationell samling behövs för att kraftsamla för mer öppenhet, mera vi och mindre jag.

Svensk stolthet måste handla om passionen att rädda människors liv när vi har möjligheten. Faktum är att i stunder då demokratin utmanas är det hos de nyanlända jag finner känslan att vara med i arbetet för ett tryggare land, det är de nyanlända som vill organisera och hjälpa till – att bygga ett bra, öppet och fritt Sverige bättre. Vi har bara lånat vår rikedom av nästa generation, låt oss ge den mångkultur och erfarenheter från världens hörn. Vi kan, vi måste vilja, och vi ska hjälpa människor på flykt tillsammans i Sverige, i Europa och i världen.

Alexander Paulsson,
Ordförande SSU Hagfors

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.