Armin Salimi ifrågasätter Femens nakenprotest under en islamsk konferens i Frankrike.
1 av 3
Armin Salimi ifrågasätter Femens nakenprotest under en islamsk konferens i Frankrike. - Foto: Privat / TT
Han menar att det inte är rätt sätt att påverka islams syn på jämställdhet.
2 av 3
Han menar att det inte är rätt sätt att påverka islams syn på jämställdhet. - Foto: Luca Bruno
Armin Salimi är aktiv medlem i Grön Ungdom.
3 av 3
Armin Salimi är aktiv medlem i Grön Ungdom. - Foto: Privat

Barbröstade kvinnor förstör kampen för muslimska kvinnor

Armin Salimi: "Varför finns det de som tror att feminism och jämlikhet innebär att fler ska vara som oss, klä eller klä av sig som oss eller tro som oss?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Armin Salimi är aktiv medlem i Grön Ungdom.

Det spridits artiklar på Facebook om en protest där två Femen-aktivister den 13 september stormade en islamsk konferens där kvinnosyn diskuterades ur en religiös aspekt, där man med hjälp av koranen ville belysa och diskutera hur kvinnan ses på inom islam. Artiklarna väljer att belysa, vinkla och inte ta upp vissa aspekter utav konferensen på olika sätt. De islamofobiska uttalandena i kommentarsfälten ser dock mer eller mindre identiska ut.

De som fångade mitt öga och som säkert fångade många andras ögon är att dessa Femen-aktivister stormade denna konferens barbröstade. Kvinnans rätt att gå med bar överkropp har på senare tid blivit en symbol för jämlikhet mellan mannen och kvinnan i Västvärlden. Misstolka mig inte. Detta är något positivt som visar att feminismen har gått långt i vår del av världen, och kvinnor är inte rädda att kliva ur boxen för vad som anses vara okej. På många sätt så kan man känna att den feministiska kampen för ett mer jämlikare samhälle bedrivs mer på kvinnors villkor, vilket jag tycker är bra och positivt.

På Femens sida är de inte sena med att gå ut med denna aktion på deras hemsida där rubriken lyder: ”Jag är min egen profet”, och de beskrivs som ”djihadister" som kämpar mot denna ondskefulla, sexistiska och förslavande konferens. Kom ihåg att detta är en konferens där just kvinnosyn står högst på dagordningen. Vi i väst har så lätt för att fastna för att det är just muslimer, och då blir en konferens som annars kunnat ses som feministisk, något förslavande och man börjar associera det hela till ledarna i Saudiarabien och det kvinnoförtryck som finns ”där borta”.

Det går inte att smyga under täcket med att det finns tvivelaktiga citat om kvinnan i koranen, som till exempel att Gud använde ett av Adams revben för att skapa Eva. Berättelsen om Adam och Eva finns i islam också, men även i kristendomen och judendomen. Varför finns det de som tror att feminism och jämlikhet innebär att fler ska vara som oss, klä eller klä av sig som oss eller tro som oss? Varför? När blev detta den centrala delen i den feministiska kampen?

Jag har respekt för alla uttryck av feminism, i alla dess former och skepnader. Jag tycker bara att det är lite synd när det blir vi, lyckliga och barbröstade västerlänningar som försöker lära ut vår människosyn, utan hänsyn, respekt eller insikt i att det finns miljontals kvinnor som lever i dessa länder och som dag ut och dag in kämpar för en feministisk kamp som inte är på deras villkor.

Vad tycker ni?

Armin Salimi,
Aktiv medlem Grön Ungdom

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.