Josefin Marjomaa är trött på sexismen inom studentlivet.
1 av 3
Josefin Marjomaa är trött på sexismen inom studentlivet. - Foto: Privat / Nyheter24
Ett utdrag ur sångtexten Josefin Marjomaa refererar till.
2 av 3
Ett utdrag ur sångtexten Josefin Marjomaa refererar till. - Foto: Nyheter24
Josefin Marjomaa är student.
3 av 3
Josefin Marjomaa är student. - Foto: Privat

Studentsånger som sprider sexism och kvinnohat är inte humor

Josefin Marjomaa: "Hur många är det egentligen som genuint skrattar när ett gäng vuxna människor sjunger om sina genitalier?​"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Josefin Marjomaa är student vid Linnéuniversitetet.

Efter att P4 Kalmar i dag släppte nyheten om sexistiska studentsånger i Kalmar har det varit många debatter. Vissa förstår inte hur det är möjligt att ta illa upp eftersom det bara är en sång på ”skämt”.

Det finns även de som anser att det finns mycket värre saker att fokusera på i världen än detta. Ja, givetvis är det så. Däremot är det ett väldigt konstigt resonemang. Ska nyhetsvärlden bara fokusera på de allra största och viktigaste händelserna i världen?

Med de åsikterna så kan vi ju slopa lokaljournalistiken helt. Ska vi strunta i att rapportera från en olycka bara för att det pågår en större olycka någon annanstans? Nej, det fungerar såklart inte. Det finns rum för att ge fokus åt den mindre olyckan också eftersom människor påverkas av den med.

Varför tar då jag illa upp och pratar i P4 och Kvällsposten? Det gör jag eftersom att sexism är ett vanligt inslag i vår vardag som jag är enormt trött på. Den här låten som ”bara är på skämt” är en liten del i det gigantiska patriarkatet. Alla delar måste bort och innan dess kan vi inte, trots att vi ligger i framkant jämfört med många andra länder, påstå att Sverige är ett jämställt land. Det kommer vi kunna göra först när alla patriarkala problem är lösta och det är en lång väg kvar dit.

Jag reagerar på detta eftersom att jag vill ha en förändring, helst nu. Sätter vi stopp för viss sexism medan vi låter annan passera förbi så kommer vi inte att komma långt. Jag går inte hem och gråter på grund av den här låten, men sexism i andra former har allt för många gånger framkallat gråt. Jag är trött på att bli tafsad på, jag är trött på att vara rädd när jag går hem på kvällarna och jag är trött på att sexism ska bortförklaras som ”bara ett skämt”. Det räcker nu.

Slutligen har jag dessutom svårt att se humorn i det hela. Hur många är det egentligen som genuint skrattar när ett gäng vuxna människor sjunger om sina genitalier?

Josefin Marjomaa

/
/
Man
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.