Onsdag 19 Jan
Stockholm

Leo Gerdén, låt oss förklara för dig vad feminism innebär

Farzana Khatibi, 17, och Amina Dzanic, 15, är trötta på de som inte förstår vad feminism innebär.
1 av 3
Farzana Khatibi, 17, och Amina Dzanic, 15, är trötta på de som inte förstår vad feminism innebär. Foto: Privat / Privat
Amina Dzanic är 15 år och vice ordförande i SSU Uddevalla.
2 av 3
Amina Dzanic är 15 år och vice ordförande i SSU Uddevalla. Foto: Privat
Farzana Khatibi är 17 år och vice ordförande i SSU Skellefteå.
3 av 3
Farzana Khatibi är 17 år och vice ordförande i SSU Skellefteå. Foto: Privat

Amina Dzanic, 15, och Farzana Khatibi, 17: "Leo påpekar att vi har samma mål fast olika sätt att nå dit, men med uppfattningen vi fått tror vi inte att vi ens delar samma uppfattning".

Kommentera (28)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenterna

Amina Dzanic är 15 år och vice ordförande i SSU Uddevalla.

Farzana Khatibi är 17 år och vice ordförande i SSU Skellefteå.

Oftast kommer människor med olika och egna varianter av ordet feminist. "Jag är jämställdist, menimist, humanist", eller det senaste tillskottet: "Jag är henenist".

Argumenten som brukar ligga bakom dessa påståenden är att de står för "båda" könens rättigheter i samhället, att de inte vill trycka ner män för att lyfta kvinnor, eller att de helt enkelt står för "alla" människors lika värde.

Leo Gerdén från Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF) skrev en artikel häromdan och lyfte i sin text att: "Feminism fokuserar endast på att hjälpa det ena könet, nämligen kvinnor".

Först och främst vill vi börja med att klargöra att feminism är för jämställdhet mellan alla kön, då vill vi också ta tillfället i akt och nämna att feminism inkluderar alla könens rättigheter och inte bara kvinnors och mäns, Leo!

Feminism värnar om HBTQ+-rörelsen, alla homo, bi, trans, queerpersoners, etcetera rättigheter och möjligheter. Feminism står upp för de icke-vitas och icke-mäns lika värde, rättigheter och möjligheter i samhället, självklart undrar vissa då varför man inte döper rörelsen till något i stil som "Alla individers rättigheter"? Rörelser namnges inte efter vilket mål man vill uppnå, utan den grupp som diskrimineras.

"Feminister ser på män på samma sätt som SD ser på invandrare", nej Leo! Det är inte moraliskt rätt att jämföra feminister med rasister och facister. Sverigedemokraterna och dess anhängare försöker kategorisera människor utifrån etnicitet, sexualitet, religionstillhörighet, etcetera och det är precis vad vi feminister vill bekämpa.

Leo fortsätter: "För mig är jämställdhet när båda könen har samma möjligheter att göra och uppnå det man vill, och inte när det ena könet har fler privilegier än det andra". Som vi har nämnt innan finns det fler kön än två. Problemet med Leos så kallade "jämställdism" är att det exkluderar transpersoner, ickebinära, icke-vita, icke-heteros etcetera, baserat på att han inte nämner dem i sin debattartikel och han ej gett oss en korrekt definition på "jämställdismen" som han värnar om.

Att liberaler gång på gång försöker bortse ifrån att kvinnor, rasifierade, HBTQ-personer, etcetera är de mest utsatta och förtryckta grupperna i samhället, och i stället dra debatten åt skogen. Och då fokusera på någonting helt annat som till exempel att feminismen handlar om manshat (som inte ens är ett problem då manshat är en reaktion på kvinnohat) är tecken på att de inte vill ta sitt ansvar, öppna ögonen och stå upp för de som behöver en stötande hand.

"Att diskriminera män gör inte att kvinnor får det bättre". Så fort män ej är i fokus känner de sig kränkta, detta är ett tydligt exempel på att det är sant. Måste "lyfta kvinnor" per automatik för män betyda att man "diskriminerar" dem?

Leo påpekade i sin avslutning att vi alla har samma mål fast olika sätt att nå dit, men med uppfattningen vi fått efter att ha läst hans artikel tror vi inte att vi ens delar samma uppfattning. I vår värld finns alla med, feminism exkluderar inte, vi kämpar inte bara för ciskvinnors och cismäns rättighetter.

Vi strävar efter en jämlik värld, för alla.

Amina Dzanic, 15 år och vice ordförande SSU Uddevalla
Farzana Khatibi, 17 år och vice ordförande SSU Skellefteå

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (28)
Kopiera länk
Dela