Måndag 29 Nov
Stockholm

65 000 skolklasser har inte en lärare om tio år

Anders J Persson vill uppmana fler ungdomar att utbilda sig till lärare.
1 av 3
Anders J Persson vill uppmana fler ungdomar att utbilda sig till lärare. Foto: Privat / TT
Han menar att utbildningskvalitén i Sverige är hotat av lärarbrist.
2 av 3
Han menar att utbildningskvalitén i Sverige är hotat av lärarbrist. Foto: TT
Anders J Persson är akademisk ledare för lärarutbildningen vid Södertörns högskola.
3 av 3
Anders J Persson är akademisk ledare för lärarutbildningen vid Södertörns högskola. Foto: Privat

Anders J Persson: "Vi vill att fler ska känna sig manade att bli lärare, att fler ser sin potential och förstår hur just de kan göra skillnad för tusentals elever".

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Anders J Persson är akademisk ledare för lärarutbildningen vid Södertörns högskola.

Enligt mätningar från SCB kommer Sverige att sakna 65 000 lärare om tio år. Läraryrket lockar inte tillräckligt många unga och allt fler lärare lämnar dessutom sitt yrke innan pensionsålder. Samtidigt finns en alltför endimensionell bild av hur en lärare ska vara och som hindrar många från att tro att de har vad som krävs för att bli en bra lärare. För att locka fler lärarstudenter och skapa en hållbar utveckling behöver vi därför gemensamt öppna dörren och bredda bilden av vad läraryrket faktiskt innebär och kräver.

Bristen på lärare gör att vi måste tänka om för att nå fler sökande, speciellt de som i dag kanske aldrig tänkt tanken på att de skulle passa som lärare. Vi måste bredda bilden av vem som kan bli lärare och tänka nytt. Lärarrollen behöver diskuteras på nya sätt och därigenom skapa intresse och debatt där fokus riktas mot vilka färdigheter och förmågor som gör en bra lärare.

En lärare är en person som engagerar, bjuder in till diskussion och som vill utveckla elevernas förmågor att tillägna sig nya kunskaper. En lärare är med andra ord en person som inkluderar och som främjar andra människor i deras utveckling. En bra lärare är en bra förebild. Det finns många förebilder där ute som har god potential att utvecklas till goda lärare.

Det är dags att vi lockar förebilderna till läraryrket och samtidigt uppdaterar lärarens betydelse.

Med kampanjen "jag är lärare" vill vi sätta fokus på just detta. Vi vill visa olika sätt som kan beskriva vad en lärare är. Vi vill visa att fler har de rätta förutsättningarna för att bli bra lärare. Vi vill väcka tanken hos unga och visa att det är möjligt. Våra ambassadörer, fotbollsspelaren Stefan Batan och rapparen Rosh är nyfikna, för samman människor, inspirerar, coachar och tänjer gränser inom sina respektive områden. Precis de förmågor som vi söker i framtidens lärare.

Vi vill att fler ska se läraryrket som ett alternativ när de ska forma sin karriär. Vi vill att fler ska känna sig manade att bli lärare, att fler ser sin potential och förstår hur just de kan göra skillnad för tusentals elever. På Södertörn högskola jobbar vi aktivt med detta och vi hoppas att kampanjen kan bidra till att fler unga uppmuntras till att söka till lärarutbildningen.

Vi vill bidra till att problematisera en alltför ensidig bild av läraren. Det är nämligen allvar nu. Fler måste vilja utbilda sig till lärare och fler lärare måste kunna rekryteras för att matcha det framtida behovet. 65 000. Det är ett nationellt problem och vi har inte råd att missa en enda potentiell lärare. För de finns där ute, det gäller bara att hitta dem.

Anders J Persson,
Akademisk ledare lärarutbildningen Södertörns högskola

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela