​Jessica Svenningsson ​har fått nog av män som trakasserar kvinnliga pokerspelare.
1 av 3
​Jessica Svenningsson ​har fått nog av män som trakasserar kvinnliga pokerspelare. - Foto: Privat / TT
Hon menar att de ska behandlas med respekt.
2 av 3
Hon menar att de ska behandlas med respekt. - Foto: TT
​Jessica Svenningsson ​arbetar med digital marknadsföring gentemot kunder som är verksamma inom spel- och pokerbranschen.
3 av 3
​Jessica Svenningsson ​arbetar med digital marknadsföring gentemot kunder som är verksamma inom spel- och pokerbranschen. - Foto: Privat

Kvinnliga pokerspelare ska inte utsättas för övergrepp vid bordet

​Jessica Svenningsson: "​Poker är en av få sporter där män och kvinnor har möjlighet att tävla mot varandra på lika villkor, men den är långt ifrån att vara jämställd".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jessica Svenningsson arbetar med digital marknadsföring gentemot kunder som är verksamma inom spel- och pokerbranschen.

Poker är en av få sporter där män och kvinnor har möjlighet att tävla mot varandra på lika villkor, men den är långt ifrån att vara jämställd. Vid Poker-VM är vanligtvis runt fem procent kvinnor medan du på ditt lokala kasino sällan hittar en enda kvinna vid pokerborden. Söker du online efter kvinnliga pokerspelare kommer en stor del av sökresultaten att vara listor över de sexigaste spelarna. Det borde ligga i allas intresse att det kommer in fler kvinnliga spelare, för såväl jämställdheten som för att fler spelare innebär mer pengar i potten.

Kara Scott är pokerspelare men hon är kanske främst känd som reporter under Poker-VM. Hon har både som spelare och reporter blivit utsatt för nedsättande kommentarer, tafsande och tycker att det många gånger är en trist och obehaglig stämning runt pokerbordet. Hon tycker att det är viktigt att jobba med spelarnas attityder för att kvinnor ska känna sig bekväma. För att åstadkomma detta vill hon att rapporteringen kring poker ska fokusera på kvinnor som skickliga spelare i stället för modeller och att man slutar att klassificera kvinnor som en enda stor homogen grupp och ser dem som individer.

Hana Šoljan är en framgångsrik pokerspelare från Kroatien, där har hon öppnat en pokerskola för kvinnor. Hon ser inte de problem med attityder från manliga spelare som Kara gör, utan tycker att det är viktigare att jobba med kvinnors självförtroende, vilket hon gör med sina elever. Hon organiserar även turneringar för dem för att få dem att känna sig mer säkra innan de börjar spela mot män. Hana tycker att de Ladies Event som de flesta stora turneringar har lagt till är en bra inkörsport för nya spelare, då de oftast har en mer positiv och välkomnande stämning.

Kara Scott håller med om att de har en viktig roll att fylla för att locka fler kvinnor, men att de inte nödvändigtvis behöver vara den viktigaste delen för att se fler kvinnor i sporten. Även om Hana tycker att hon som kvinnlig spelare kan spela på samma villkor som män, träffar hon på många som har åsikter om professionella kvinnliga spelare och som ser ner på kvinnor som lever ett resande liv för att försörja sig på poker. Som kvinna förväntas man sluta när man blir gravid eller får barn, medan en man anses klara av både papparollen och samtidigt kunna försörja sig som pokerspelare.

Annie Duke anses av många som en av världens bästa kvinnliga pokerspelare och hon visar att det går att kombinera en professionell pokerkarriär med familjeliv. Hon är ensamstående mor till fyra barn och även om hon alltid sätter barnen i första rum så har hon hunnit med att spela ihop 4 270 000 dollar på liveturneringar under sin karriär. Hon håller inte med Kara och Hana om att damturneringarna är något positivt för något annat än möjligtvis rena nybörjare. I stället ser hon problem med att det skulle kunna bekräfta åsikter om att kvinnors och mäns intellekt skulle skilja sig åt, och att kvinnor av naturen skulle vara sämre spelare än män.

Att den kvinnliga pokervärlden är liten är det nog ingen som ifrågasätter, men däremot håller långt ifrån alla med om att den machokultur som finns i dag skulle vara ett problem. Vid en sökning online kan man se att många, inklusive kvinnliga spelare, håller med om att det är ett rått klimat vid pokerborden men att det är en jargong som används både mot kvinnliga och manliga motståndare såväl som dealers och annan personal. De anser att kvinnor i stället för att försöka få männen att ändra sig ska ta mer plats och visa att de hör hemma där.

Att vara självsäker är så klart viktigt i all form av tävlande om man vill komma långt, men från att vara självsäker och ta plats till att tycka att det är okej att bli utsatt för verbala övergrepp är ett stort steg. Inom andra sporter har man som vana att straffa spelare med ett aggressivt och oönskat beteende, och lyfta fram bra förebilder. Jag tycker att organisatörerna även vid sidan av Ladies Event borde arbeta med att visa vilket klimat man vill ha på sina turneringar för att få nya spelare, såväl kvinnor som män, att känna sig bekväma och välkomna. Pokern må ha sina rötter i vilda västern, men det finns inget som säger att sporten måste vara kvar i det förflutna och hålla fast vid gamla värderingar.

Jessica Svenningsson

/
/
/
/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.