​Jessica Svenningsson ​har fått nog av män som trakasserar kvinnliga pokerspelare.
1 av 3
​Jessica Svenningsson ​har fått nog av män som trakasserar kvinnliga pokerspelare. - Foto: Privat / TT
Hon menar att de ska behandlas med respekt.
2 av 3
Hon menar att de ska behandlas med respekt. - Foto: TT
​Jessica Svenningsson ​arbetar med digital marknadsföring gentemot kunder som är verksamma inom spel- och pokerbranschen.
3 av 3
​Jessica Svenningsson ​arbetar med digital marknadsföring gentemot kunder som är verksamma inom spel- och pokerbranschen. - Foto: Privat

Kvinnliga pokerspelare ska inte utsättas för övergrepp vid bordet

​Jessica Svenningsson: "​Poker är en av få sporter där män och kvinnor har möjlighet att tävla mot varandra på lika villkor, men den är långt ifrån att vara jämställd".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jessica Svenningsson arbetar med digital marknadsföring gentemot kunder som är verksamma inom spel- och pokerbranschen.

Poker är en av få sporter där män och kvinnor har möjlighet att tävla mot varandra på lika villkor, men den är långt ifrån att vara jämställd. Vid Poker-VM är vanligtvis runt fem procent kvinnor medan du på ditt lokala kasino sällan hittar en enda kvinna vid pokerborden. Söker du online efter kvinnliga pokerspelare kommer en stor del av sökresultaten att vara listor över de sexigaste spelarna. Det borde ligga i allas intresse att det kommer in fler kvinnliga spelare, för såväl jämställdheten som för att fler spelare innebär mer pengar i potten.

Kara Scott är pokerspelare men hon är kanske främst känd som reporter under Poker-VM. Hon har både som spelare och reporter blivit utsatt för nedsättande kommentarer, tafsande och tycker att det många gånger är en trist och obehaglig stämning runt pokerbordet. Hon tycker att det är viktigt att jobba med spelarnas attityder för att kvinnor ska känna sig bekväma. För att åstadkomma detta vill hon att rapporteringen kring poker ska fokusera på kvinnor som skickliga spelare i stället för modeller och att man slutar att klassificera kvinnor som en enda stor homogen grupp och ser dem som individer.

Hana Šoljan är en framgångsrik pokerspelare från Kroatien, där har hon öppnat en pokerskola för kvinnor. Hon ser inte de problem med attityder från manliga spelare som Kara gör, utan tycker att det är viktigare att jobba med kvinnors självförtroende, vilket hon gör med sina elever. Hon organiserar även turneringar för dem för att få dem att känna sig mer säkra innan de börjar spela mot män. Hana tycker att de Ladies Event som de flesta stora turneringar har lagt till är en bra inkörsport för nya spelare, då de oftast har en mer positiv och välkomnande stämning.

Kara Scott håller med om att de har en viktig roll att fylla för att locka fler kvinnor, men att de inte nödvändigtvis behöver vara den viktigaste delen för att se fler kvinnor i sporten. Även om Hana tycker att hon som kvinnlig spelare kan spela på samma villkor som män, träffar hon på många som har åsikter om professionella kvinnliga spelare och som ser ner på kvinnor som lever ett resande liv för att försörja sig på poker. Som kvinna förväntas man sluta när man blir gravid eller får barn, medan en man anses klara av både papparollen och samtidigt kunna försörja sig som pokerspelare.

Annie Duke anses av många som en av världens bästa kvinnliga pokerspelare och hon visar att det går att kombinera en professionell pokerkarriär med familjeliv. Hon är ensamstående mor till fyra barn och även om hon alltid sätter barnen i första rum så har hon hunnit med att spela ihop 4 270 000 dollar på liveturneringar under sin karriär. Hon håller inte med Kara och Hana om att damturneringarna är något positivt för något annat än möjligtvis rena nybörjare. I stället ser hon problem med att det skulle kunna bekräfta åsikter om att kvinnors och mäns intellekt skulle skilja sig åt, och att kvinnor av naturen skulle vara sämre spelare än män.

Att den kvinnliga pokervärlden är liten är det nog ingen som ifrågasätter, men däremot håller långt ifrån alla med om att den machokultur som finns i dag skulle vara ett problem. Vid en sökning online kan man se att många, inklusive kvinnliga spelare, håller med om att det är ett rått klimat vid pokerborden men att det är en jargong som används både mot kvinnliga och manliga motståndare såväl som dealers och annan personal. De anser att kvinnor i stället för att försöka få männen att ändra sig ska ta mer plats och visa att de hör hemma där.

Att vara självsäker är så klart viktigt i all form av tävlande om man vill komma långt, men från att vara självsäker och ta plats till att tycka att det är okej att bli utsatt för verbala övergrepp är ett stort steg. Inom andra sporter har man som vana att straffa spelare med ett aggressivt och oönskat beteende, och lyfta fram bra förebilder. Jag tycker att organisatörerna även vid sidan av Ladies Event borde arbeta med att visa vilket klimat man vill ha på sina turneringar för att få nya spelare, såväl kvinnor som män, att känna sig bekväma och välkomna. Pokern må ha sina rötter i vilda västern, men det finns inget som säger att sporten måste vara kvar i det förflutna och hålla fast vid gamla värderingar.

Jessica Svenningsson

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.