Ulf Berg (M) ifrågasätter den rödgröna regeringens politik.
1 av 3
Ulf Berg (M) ifrågasätter den rödgröna regeringens politik. - Foto: Privat / TT
Stefan Löfven.
2 av 3
Stefan Löfven. - Foto: Tina Magnergård-Bjers/TT
Ulf Berg är landsbygdspolitisk talesperson​ för Moderaterna.
3 av 3
Ulf Berg är landsbygdspolitisk talesperson​ för Moderaterna. - Foto: Privat

Stefan Löfven hotar att aldrig sluta höja den svenska bensinskatten

Ulf Berg (M): "Det är därmed enkelt att konstatera att de rödgröna gör det mindre lönsamt att jobba och dyrare att bo på landsbygden".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ulf Berg är landsbygdspolitisk talesperson för Moderaterna.

Följ honom på Twitter: @UlfBerg1

Vår landsbygd är lika viktig som den är vacker. Vi behöver en levande landsbygd med skogsindustri, livsmedelsförsörjning och öppna vackra landskap. Om folk ska välja att bo kvar på landsbygden behövs det också en sammanhållen politik för jobb och tillväxt i hela Sverige.

Den rödgröna regeringens politik verkar i motsatt riktning. Genom att göra det dyrare att anställa unga, köra bil, driva lantbruk och transportera varor riskerar jobben att bli färre. Det drabbar hela Sverige men landsbygden drabbas värst.

Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson lovade dyrt och heligt inför valet 2014 att drivmedelsskatterna inte skulle höjas. Det löftet är nu flerfaldigt brutet. I budgeten för 2016 tas dessutom pengar ur landsbygdsprogrammet för att användas till ospecificerade satsningar, något som regeringen talar tyst om. Man ger med ena handen men tar tillbaka betydligt mer med den andra via skatter och avgifter.

Häromdagen demonstrerade mjölkbönderna på Mynttorget utanför Riksdagen. För dem innebär regeringens skattehöjningar på drivmedel att en redan allvarlig situation blir sämre. Regeringen har lovat kompensation för böndernas ökade drivmedelsskatter, men långt ifrån allt kommer att kompenseras. Hur blir det exempelvis med mjölkböndernas ökade kostnader för exempelvis mjölk- och fodertransporter?

Alla hushåll på landsbygden som inte har tillgång till kollektivtrafik och som ofta är beroende av inte bara en utan två bilar får förstås inte heller någon kompensation. I de mest bilberoende länen – Jämtland, Värmland och Jönköping – får närmare en femtedel av hushållen ökade bensinkostnader med så mycket som 8 150 kronor de närmaste åren. Regeringen har lovat att fortsätta höja skatten på diesel och bensin även 2017 och sedan varje år efter det. Det är ett löfte de inte lär bryta.

Det är därmed enkelt att konstatera att när de rödgröna får bestämma blir det mindre lönsamt att jobba och dyrare att bo på landsbygden. Det bidrar varken till en levande landsbygd eller till fler jobb.

Vi ser i dag betydande förändringar av det svenska kulturlandskapet som sakta men säkert växer igen i takt med att bönderna flyttar därifrån och betande mular försvinner.

Ska vi stoppa den utvecklingen måste vi underlätta både boende och entreprenörskap. Landsbygdsföretagare är också företagare, bara med betydligt sämre bredbandsuppkoppling och längre till den samhällsservice som många tar för givet. Det är en situation som vi måste ändra på.

Ulf Berg (M),
Landsbygdspolitisk talesperson

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.