Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
70
reaktioner idag

Ulf Brunnberg: "Jag vill kunna dricka några öl på båten – är det fel?"

Ulf Brunnberg: "Statistiken visar klart och tydligt att väder och vind är det som orsakar flest olyckor på sjön, inte alkohol".

1 av 7

Ulf Brunnberg har fått nog av politikernas syn på alkohol på sjön.

2 av 7

Han menar att var och en klarar av att avgöra om de kan köra båt efter en öl eller två.

3 av 7

Den nuvarande lagen drabbar de som har ett skötsamt förhållningssätt till alkohol anser han.

4 av 7

Ulf Brunnberg påpekar att den som inte är skötsam kommer att sätta sig i båten oavsett vad lagen säger.

5 av 7

Ulf Brunnberg är folkkär skådespelare.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nu är det på tapeten igen. Politikerna vill se över lagen gällande promillehalten i blodet för den som får köra båt, men jag säger: Ta bort den!

Det är förjävligt att våra förtroendevalda inte har något som helst förtroende för oss och hur vi hanterar våra alkoholvanorsjön. Det var inget större problem innan lagen infördes, men nu sätter fyllekajorna ribban för hur vi andra tros bete oss på sjön.

Statistiken visar klart och tydligt att väder och vind är det som orsakar flest olyckor på sjön, inte alkohol. Ska vi skötsamma båtälskare straffas och dras över en och samma kam tillsammans med fyllbultarna? Ska en marginell del av befolkning avgöra vilken måltidsdryck jag tar till och sedan strandsätta mig på en och samma ö under det kommande dygnet?

Argumenten kring promillegränsen håller inte. Det går att beräkna tiden det tar för alkoholen att lämna kroppen och hur stor mängd som krävs för att mitt omdöme ska påverkas. En skötsam person skulle knappast kasta loss efter en snaps och två starköl, men de oansvariga gör det oavsett hur många promille lagen godkänner eller inte.

Det rör sig om inget mindre än ett överdrivet förmynderi och jag måste ifrågasätta, och har inte Sveriges politiker viktigare saker att oroa sig för?

Ulf Brunnberg,
Skådespelare

Håller du med?

Mer:

Bartendern: "Jag sålde alkohol till en 17-åring och ångrar mig djupt"