Tisdag 7 Dec
Stockholm

Hela Sverige skramlar, men riskkapitalisterna höjer hyrorna

Gustav Fridolin, Miljöpartiet
Gustav Fridolin, Miljöpartiet. Foto: VILHELM STOKSTAD / Vilhelm Stokstad / TT

Gustav Fridolin: "Det kanske handlar om uppfostran men jag fick i alla fall lära mig att det aldrig är rätt att sko sig på andras lidande".

Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Hela Sverige skramlar, ger av sin tid och kraft, volontärar, ger avlagda skor och jackor till någon som behöver dem bättre, läser läxor med barnen, övar svenska med föräldrarna som kommit. Jag ser det på ankomstboendet som församlingarna och frivilligkrafter ska öppna med kommunen där jag bor.

Jag har sett det i flera år nu runt asylboendet hemma i Vittsjö. Jag har sett det varje gång jag kommit med tåget de senaste veckorna. Jag har mött det i Stockholms moské och i Katarinakyrka. När människor flyr oljefatsbombningar, IS terror, de svällande flyktinglägren – då frågar de flesta av oss: "vad kan vi hjälpa till med?"

Därför blir det så provocerande när man förstår att någon någonstans i stället frågar: "vad kan jag tjäna på det här?".

Jag vet att även på de privata asylboendena kavlar medarbetare upp ärmarna nu, försöker göra det bästa för barnen och de andra flyktingarna som kommer. Men ni ägare av vårdbolag, riskkapitalister och finansmän som höjer priserna och på löpande nota fakturerar kommuner som kämpar för att ge flyende en fristad – det är inte okej någonstans.

Det kanske handlar om uppfostran men jag fick i alla fall lära mig att det aldrig är rätt att sko sig på andras lidande. Jag vet inte om ni missförstått, men när vi säger att hela Sverige skramlar handlar det inte om att det ska skramla mer i era fickor.

Det handlar om att man ger om man har och gör det man kan. Vi vet att ni har, visa nu att ni kan!

Gustav Fridolin,
Utbildningsminister och språkrör för Miljöpartiet

--

Den här texten publicerades ursprungligen på Gustav Fridolins Facebooksida. Läs originalet här.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela