Onsdag 17 Aug
Stockholm

Vi behöver lägenheter där invandrare kan bo, inte fler parkeringar

Magnus Andersson (PP) och Johannes Westlund (PP) kräver fler bostäder i Sverige.
1 av 3
Magnus Andersson (PP) och Johannes Westlund (PP) kräver fler bostäder i Sverige. Foto: Privat / Privat
Johannes Westlund är medlem i Piratpartiet.
2 av 3
Johannes Westlund är medlem i Piratpartiet. Foto: Privat
Magnus Andersson är ordförande för Piratpartiet i Västra Götaland.
3 av 3
Magnus Andersson är ordförande för Piratpartiet i Västra Götaland. Foto: Privat

Magnus Andersson (PP) och Johannes Westlund (PP): "Högsta prioritet är då tveklöst bostadsfrågan. Nyanlända som samlas ihop på förläggningar kan inte bli integrerade".

Kommentera (26)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenterna

Magnus Andersson är ordförande för Piratpartiet i Västra Götaland.

Johannes Westlund är medlem i Piratpartiet.

Vidden av den humanitära krisen har börjat sjunka in hos de flesta då många flyktingar nu även finns hos oss, situationen finns inte längre "någon annanstans". Den medmänsklighet som så många medborgare har visat är bevis nog för att svenska folket vill hjälpa.

Just nu testas flera av Sveriges välfärdssystem till det yttersta, system som har varit anpassade för att ett knappt hundratal per dag anländer till Sverige medan det nu är över tusen personer per dag. Det finns två lösningar på situationen. Antingen följer man Sverigedemokraternas linje och anpassar tillflödet för att passa systemen, eller så bygger man om systemen så att de kan hantera ett ökat flöde. För oss är valet inte svårt.

Högsta prioritet är då tveklöst bostadsfrågan. Nyanlända som samlas ihop på förläggningar långt bort från civilisationen kan inte bli integrerade. Om de däremot kan få egen bostad kommer de att möta samhället i sitt närområde: På gatan, bussen och i affären. De får också bättre förutsättningar att hitta ett eget jobb, som är helt avgörande för möjligheten att integreras.

Tyvärr har bostadspolitiken havererat helt, men det är varken kapital eller byggvilja som sätter stopp utan det är i stället tillgång på byggbar mark. Det tar ofta ett decennium från att en byggare vill bygga tills att en detaljplan är färdig och ofta är planen bara en stympad skugga av drömmen. Hundratals bostäder försvinner allt för ofta längs vägen.

Vi i Piratpartiet vill prioritera människor i stället för system. Göteborg, och alla andra kommuner, måste komma bort från de byråkratiska långbänkarna. Strunta i detaljplanekravet i stället för det kommunala ansvaret att tillse bostadsförsörjningen. Sälj mark och låt byggarna bygga vad de vill, att något byggs alls är en oändlig förbättring. Prioritera lägenheter i stället för parkeringsplatser, stadsdelar i stället för sly-impediment.

Det är hög tid att fundera på vad som är viktigast. Är det formella processer och godtyckliga siktlinjer eller den mänskliga rätten att bo?

Magnus Andersson, Ordförande Piratpartiet Västra Götaland
Johannes Westlund, Piratpartiet

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (26)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.