Stockholm

Ung vänster: Regeringen vänder flyktingarna ryggen

Vilma Bolding och Rode Grönkvist tycker att flyktinguppgörelsen är dålig
1 av 3
Vilma Bolding och Rode Grönkvist tycker att flyktinguppgörelsen är dålig. Foto: Privat/Privat
Rode Grönkvist är förbundstyrelseledamot i Ung vänster
2 av 3
Rode Grönkvist är förbundstyrelseledamot i Ung vänster. Foto: Privat
Vilma Bolding är förbundstyrelseledamot i Ung vänster
3 av 3
Vilma Bolding är förbundstyrelseledamot i Ung vänster. Foto: Privat

Ung vänster: "Budskapet som socialdemokraterna och högern sänder ut är tydligt: det ska bli svårare för flyktingar att stanna i Sverige och det ska bli billigare för överklassen att få sina toaletter skurade."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenterna

Vilma Bolding och Rode Grönkvist är ledamöter i Ung vänsters förbundsstyrelse.

Alla vi som under de senaste månaderna slitit hårt i solidaritetsarbetet med de flyktingar som kommit till Sverige har nu blivit svikna av det politiska etablissemanget. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tillsammans med alliansen kommit fram till en ny ”bred uppgörelse”. Denna uppgörelse innebär, förutom absurda åtgärder som ökat RUT-bidrag och slopade krav på kollektivavtal, tillfälliga uppehållstillstånd för nyanlända flyktingar.

Låt oss tala klarspråk: tillfälliga uppehållstillstånd löser ingenting - tvärtom. Om du inte vet att du kommer få stanna minskar dina möjligheter att lära dig språket, bli anställd, studera och på flera andra sätt bli en del av samhället.

Tillfälliga uppehållstillstånd är ingenting annat än rasistisk signalpolitik. Socialdemokraterna och Miljöpartiet vet detta, ändå väljer regeringen tillsammans med Alliansen att offra nyanlända flyktingars trygghet i ett cyniskt maktspel. Det enda parti som i dag står upp för en värdig asylpolitik utan tillfälliga uppehållstillstånd är Vänsterpartiet.

Vi frågar oss varför? De senaste månaderna har Sverige upplevt en solidaritets-våg som saknat motstycke i modern tid. Hela Sverige har skramlat, samlat in vinterkläder och välkomnat flyktingar på tågstationer. Artister har spelat i stödgalor, gamers har ordnat spelturneringar till stöd för människor på flykt, och fotbollsföreningar har bjudit in ensamkommande barn att delta i sina matcher.

Regeringen och statsminister Stefan Löfven vänder denna rörelse ryggen - samma statsminister som själv stod på Medborgarplatsen i september och inför 20.000 människor lovade att "i mitt Europa finns inga murar”.

Att regeringen sviker denna nya folkrörelse är skamligt. Det är också skamligt att de, med flyktingpolitiken som svepskäl, försöker driva igenom impopulär högerpolitik som att vinstdrivande skolor ska kunna hålla i svenska-undervisning för invandrare och att RUT-bidraget ska ökas för de som har råd att köpa städhjälp. Budskapet som socialdemokraterna och högern sänder ut är tydligt: det ska bli svårare för flyktingar att stanna i Sverige och det ska bli billigare för överklassen att få sina toaletter skurade.

Det duger inte! Vi i Ung Vänster uppmanar alla att fortsätta gräsrotsarbetet som pågår över hela landet. Vi uppmanar också alla att sluta upp i de demonstrationer vi i veckan kommer hålla mot tillfälliga uppehållstillstånd i bland annat Malmö, Umeå, Göteborg, Uppsala och Stockholm. Vårt vapen är solidaritet, vår organisering är vår styrka och vi vet att vår kamp är livsnödvändig.

Vilma Bolding,
Rode Grönkvist,
Ung Vänster

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.