Söndag 1 Aug
Stockholm

Om Anton Lundin Pettersson varit muslim hade vi kallat honom terrorist

Den misstänkte mördaren, Anton Lundin Pettersson.
1 av 5
Den misstänkte mördaren, Anton Lundin Pettersson. Foto: Bildkälla: Polisen
Kim Larsson är student i Uppsala, och aktiv i Refugees Welcome och Röda Korset
2 av 5
Kim Larsson är student i Uppsala, och aktiv i Refugees Welcome och Röda Korset. Foto: Privat
Den här bilden har figurerat på nätet och påstås föreställa svärdmannen.
3 av 5
Den här bilden har figurerat på nätet och påstås föreställa svärdmannen. Foto: Privat
4 av 5
Människor i Trollhättan sörjer efter dådet
5 av 5
Människor i Trollhättan sörjer efter dådet. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kim Larsson: En vit 21-årig man bestämde sig för att knivhugga personer med utländsk bakgrund, och media vägrar kalla det terrorism. Om saker inte beskrivs utifrån vad de är normaliseras rasism och terrorism. Det är dags att vi blir realistiska.

Kommentera (60)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Kim Larsson är student i Uppsala. Hon är kontakt- och voltontäransvarig på Refugees Welcome Uppsala, och fadder för ett ensamkommande flyktingbarn hos Röda korset.

Jag vill inleda denna debattartikel med att alla mina tankar, och all min kärlek, går till de drabbade och anhöriga i Trollhättan. Den 22/10 2015 kommer vara en dag vi länge kommer att minnas.

Detta Sverige, detta får inte hända. Det är dags att vakna.

Trots att denna tragedi skär i hjärtat, skapar den även en enorm ilska inom mig. Låt mig berätta varför. Under de senaste veckorna har ett flertal terroristattacker skett mot olika asylboenden, och media vägrar kalla dem terroristattacker. Hade dessa anlagda bränder varit mot byggnader där svenska medborgare bodde, hade ”terroristattack” använts flitigt i både svensk och internationell media.

I går bestämde sig en vit 21-årig man för att knivhugga ett flertal oskyldiga personer med utländsk bakgrund och media vägrar använda ord som terrorist, nazist, rasist, och så vidare. Varför är detta ett problem? Jo på grund av att i och med att man förvrider verkligheten och hittar andra ”snällare” termer, så normaliseras dessa typer av beteende.

Efter 9/11 svartmålade Bush-administrationen alla från Mellanöstern genom att kalla dem terrorister och jihadister. George W. Bush sa ”Either you are with us, or you are with the teorrists.” Efter uttalandet har internationell media endast associerat terrorism med muslimer och personer från Mellanöstern. Men det är ju faktiskt inte hela sanningen.

Terrorism är användande av våld, ofta mot specifika civila ändamål, för att kunna göra en politisk förändring genom rädsla. Med dessa terroristattacker mot asylboenden försöker gärningsmännen uppenbarligen säga att de kräver en förändring för att de inte vill ha flyktingar i Sverige. Troligen på grund av att de inte är födda i Sverige. Den här vita 21-åriga mannen riktade sig in på att mörda personer med utländsk bakgrund och media sitter och diskuterar om det är ett hatbrott eller inte.

För ett par månader sedan skedde en annan tragisk händelse i svensk historia – två personer blev mördade på IKEA. Gärningsmannen hade en utländsk bakgrund och media var ytterst noggrann med att påpeka att personen var utländsk och bodde på ett asylboende. Debatterna flödade och rasisterna tog plats i media och skyllde allting på invandringen.

2011 mördade Anders Breivik över 70 ungdomar och kallades psykiskt sjuk av media. Det dröjde minst ett år efter händelsen innan media började skriva ”terrorattentat” i sina rubriker. Den 17/6 2015 mördade en vit man nio mörkhyade personer i Charleston, USA och medias rubriker löd ”Charleston shooting.” Hade det varit en muslim eller en mörkhyad person som utfört detta fruktansvärda brott – hade ord som terrorist och terroristattack använts i media.

Men nog om fakta, varför är detta ett problem? För att så länge media inte skriver om händelser utifrån vad de faktiskt är normaliseras rasism, nazism och terrorism. Det är dags vi blir realistiska. Ja, det finns rasism mot ljushyade människor, men glöm inte att rasismen mot mörkhyade har dominerat sedan Triangelhandeln på 1500-talet. Ja, det finns många personer med muslimsk tro som har utfört terroristattacker, men det har även kristna personer gjort. Rasism, nazism och terrorism är termer som är fyllda med hat och ondska - sluta tro att det endast finns en ”typ” som kan utföra dessa hemskheter. Vakna Sverige.

Avslutningsvis vill jag återigen skänka en tanke till alla offer, anhöriga, och drabbade, samt till alla som bevittnade denna hemska händelse. I dag kramar jag min familj extra hårt.

Kim Larsson

Normaliserar media rasism?
Tack för din röst!
Kommentera (60)
Kopiera länk
Dela