Andreas Kent Eriksson är ledamot i CUF:s förbundsstyrelse
Andreas Kent Eriksson är ledamot i CUF:s förbundsstyrelse - Foto: Privat

CUF: Det är människorna, inte politikereliten, som ska välja kultur

Andreas Kent Eriksson, CUF: Kultur måste vara till för människorna som avnjuter, lär sig och utvecklas av den. Inte för att politiker ska få höja sin favoritteater till skyarna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Andreas Kent Eriksson är förbundsstyrelseledamot i CUF:s förbundsstyrelse.

Miljöpartisternas kulturpolitiska program har gjort kulturpolitiken het igen – det förtjänar den inte. Sveriges kulturpolitik är svalare än gårdagens pizza och enformigare än knäckebröd. Sverige borde styra om till en politik som gynnar den kultur människor vill ha och ge ett värdig slut till kulturen som folk har tröttnat på.

MP föreslår ännu mer kultur i skolan, att byggnader med kulturverksamhet ska slippa marknadshyror, lagstadgad “rätt till kultur”, konstnärslöner med mera. Redan nu subventioneras lokaler och verksamhet för mängder av kulturinstitutioner tungt, oavsett om människor besöker dem eller inte. Skolan erbjuder estetisk undervisning och kulturresor och rätten till kultur har i praktiken funnits i flera generationer. Konstnärslönen är inte heller ny, utan en sorglig hybrid av a-kassa och författarlön.

Kultur är i ständig förändring, då går det inte att fokusera politiken på samma gamla lokaler och samma kulturutövare som man alltid gjort. Statliga medel öses över finkultur trots att den måste muta med fria entréavgifter för att besökare ska komma. De som dyker upp tillhör sedan främst homogen grupp av äldre och välavlönade. Samtidigt kämpar het, ny, kultur inom bland annat musik, klubbverksamhet, data- och rollspel, nycirkus och studieförbundsverksamhet snarare i politisk uppförsbacke.

I vilket annat politikområde skulle vi satsa de största summorna på sådant som människor tröttnat på och som vi inte behöver? Om sjukvården plötsligt investerade miljarder i att utveckla mottagning för mässlingsoffer, trots att vi inte sett mer än några dussin fall om året sedan 80-talet så skulle vi kalla det vansinne. När kulturpolitikerna gör samma sak applåderar man. Den närmsta politiska parallellen vore SAAB-situationen, där staten i många år subventionerade en biltillverkare trots att allt för få ville köra deras bilar.

Kultur måste vara till för människorna som avnjuter, lär sig och utvecklas av den. Inte för att politiker ska få höja sin favoritteater till skyarna. Om det ska fungera så måste kulturpolitiken rivas och byggas om från grunden. Det är människorna, inte politikereliten, som ska välja kultur. Den nya politiken behöver ge fler nya kulturskapare chansen att synas och ge människor en chans att välja dem. Den nya kulturpolitiken måste också följa, istället för att försöka styra, kulturmottagarnas vilja. Staten bör stödja kulturella start-ups och debutanter, men sedan låta det vara upp till dem om de överlever. Samhället måste låta den kultur människor tröttnat på gå samma väg som hockeyfrillan - ner i graven. Om något nytt ska födas, så behöver ibland något gammalt få dö.

Andreas Kent Eriksson,

Förbundsstyrelseledamot i CUF:s förbundsstyrelse

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska folket få välja vad som är bra kultur?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.