Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kära tvåsamhet, jag vill göra slut

- 29/10/2015, 13:11 -
Lisa Hedengran ifrågasätter tvåsamhetsnormen

Lisa Hedengran ifrågasätter tvåsamhetsnormen

Privat

Lisa Hedengran: Att frångå tvåsamhetsnormen är kantat av föreställningar om vad det innebär – att ha ett öppet förhållande medför fördomar om att den kärleken inte är lika mycket värd som tvåsam kärlek.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Kära tvåsamhet, jag vill göra slut. Det är inte jag, det är du. Vi är inte bra för varandra och jag tror att det är dags för oss att gå skilda vägar.

Vad är det som skiljer en vänskapsrelation från en romantisk kärleksrelation? Varför förväntas vänskapsrelationer vara flersamma medan romantiska kärleksrelationer förväntas vara tvåsamma? Varför tillåts, och förväntas, vi att ha ett nätverk av vänner som fyller olika funktioner i våra liv?

Men vi förväntas hitta en enda person som ska uppfylla alla våra önskningar och behov, som vi ska leva i en monogam kärleksrelation med. Och vi förväntas kunna uppfylla en annans person alla önskningar och behov. Är det möjligt att uppnå utan att ge avkall på sig själv och utan att tappa bort sig själv? För med monogami medföljer äganderätt - att gå från att vara två individer till att bli en enhet. Att vara varandras - att tillhöra varandra

Speciellt vi som uppfostrats som tjejer och kvinnor förväntas prioritera kärleksförhållanden extra högt, de bekräftar oss och definierar oss. Kärleksrelation blir kvitton på att vi är lyckade personer. Våra övriga bedrifter och åstadkommanden väger inte lika tungt om de inte kompletteras med en monogam kärleksrelation. Det här får effekter på vår självkänsla. Det innebär att då ett monogamt förhållande tar slut försvinner den bekräftelse på att en är en lyckad person som förhållandet inneburit.

De flesta av oss har vänskapsrelationer som sträcker sig långt tillbaka i tiden, personer som vi kanske vuxit upp med, personer som vi delat glädje och sorg med, personer som känner oss väl och finns där när vi behöver dem. Men de här relationerna får sällan samma status som monogama kärleksrelationer. Om mindre än två månader är det jul och om jag befann mig i en tvåsam relation hade den personen troligtvis varit bjuden på de släktträffar som julen ofta innebär, däremot gissar jag att det hade höjts på ögonbrynen om jag tog med mig en person som jag har en vänskapsrelation med. Varför ses en kärleksrelation som mer legitim än en vänskapsrelation, vilken troligen har pågått under längre tid än kärleksrelationen?

Att frångå tvåsamhetsnormen är kantat av föreställningar om vad det innebär – att ha ett öppet förhållande medför fördomar om att den kärleken inte är lika mycket värd som mongam kärlek, att det är något som saknas i förhållandet, att det är ett tecken på att det är något som är fel och att det är dömt att misslyckas. Och då ett öppet förhållande tar slut ses det ofta som en bekräftelse på att den typen av förhållande aldrig kan fungera. Då ett monogamt förhållande tar slut, däremot, är det få personer som ser det som ett bevis för att konceptet monogami är anledningen till uppbrottet.Men kanske är det just så - monogami är inte nyckeln till ett framgångsrikt förhållande och kärleksliv.

Lisa Hedengran

Borde vi bli mer polyamorösa?