Fler än Systembolaget ska få sälja alkohol

- 29/10/2015, 13:12 -
Ulrika Heindorff vill tillåta gårdsförsäljning av vin
1 av 3

Ulrika Heindorff vill tillåta gårdsförsäljning av vin

Privat/TT

Ulrika Heindorff (M), riksdagsledamot
2 av 3

Ulrika Heindorff (M), riksdagsledamot

Privat

Vin
3 av 3

Vin

TT

Ulrika Heindorff: Runt om i Europa är det vanligt med gårdsförsäljning. Turismen växer med besök på vingårdar. I Sverige finns inte denna möjlighet på grund av alkoholmonopolet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Alkoholmonopolets vara eller icke vara aktualiserades i helgen på Moderaternas partistämma där beslut togs att utreda formerna för ett avskaffande av monopolet. Oavsett vad man tycker om monopolets existensberättigande så sällar sig nu allt fler till den skara som ställer sig positiv till en uppluckring av alkoholmonopolet genom gårdsförsäljning. Alltså möjlighet att på gårdar kunna köpa lokalproducerade alkoholhaltiga drycker.

Antalet bryggerier och vingårdar som finns i Sverige ökar. I Sverige finns drygt 160 mikrobryggerier. Antalet vingårdar som är med i Föreningen Svenskt vin är uppåt 50 stycken. I dag finns möjligheten att besöka dessa bryggerier och vingårdar och prova ölen eller vinet men det är inte möjligt att köpa med sig en flaska vin eller öl vid ett besök. Dessa bryggerier och vingårdar skapar tillsammans med andra lokalproducerade produkter tillväxt genom turism på landsbygden vilket är bra för landsbygden, bra för Sverige.

Runt om i Europa i de vinproducerande länderna såsom Italien, Frankrike, Spanien och Tyskland är det vanligt med lokal försäljning av mindre producenter. Turismen växer med besök på vingårdar inklusive hotellnätter, mat och utflykter till närliggande områden. I Sverige finns inte denna möjlighet på grund av alkoholmonopolet. I vårt grannland Finland finns ett alkoholmonopol och samtidigt har gårdsförsäljning tillåtits. En sådan kombination är alltså möjlig.

En del motståndare hävdar att gårdsförsäljning skulle vara ett hot mot folkhälsan och ge en ökad tillgång till alkohol. Jag värnar om folkhälsan och här gäller att se på den faktainsamling som finns. Mellan åren 2004–2014 sjönk alkoholkonsumtionen igen enligt IQ som är ett dotterbolag till Systembolaget. Detta trots att Sverige 2004 fick en rejäl ökning av införselransonen och det 2007 kom en ny lag som ger oss rätt att beställa vin från hela Europa med leverans hem till dörren.

Trots detta sjunker alltså alkoholkonsumtionen. Gammal evidens att ökad tillgänglighet till alkohol ger ökad konsumtion bör därför ifrågasättas och omprövas. Det är viktigt att tro på enskilda individens möjligheter att fatta bra beslut.

Med ovan sagda hoppas jag att den motion jag lämnat in i riksdagen nyligen bifalls och att gårdsförsäljning av lokalproducerade alkoholhaltiga drycker tillåts i Sverige. För mer frihet och mer företagande, så bygger vi Sverige starkt!

Ulrika Heindorff (M),
riksdagsledamot, Skåne västra

Ska gårdsförsäljning av alkohol tillåtas?