Tre folkpartistiska politiker vill att vi ger mer uppmärksamhet till åsiktsfångar
1 av 5
Tre folkpartistiska politiker vill att vi ger mer uppmärksamhet till åsiktsfångar - Foto: Privat/TT
Birgitta Ohlsson
2 av 5
Birgitta Ohlsson - Foto: Privat
Rasmus Jonlund
3 av 5
Rasmus Jonlund - Foto: Privat
Hanna Gerdes
4 av 5
Hanna Gerdes - Foto: Privat
Människor som demonstrerar för frigivning av Raif Badawi
5 av 5
Människor som demonstrerar för frigivning av Raif Badawi - Foto: TT

Tusen piskrapp för en bloggpost är ett ofattbart straff

Birgitta Ohlsson (FP) mfl: Ett tusen piskrapp. Det barbariska i straffet är ofattbart; vi vägrar att kalla det oproportionerligt, för inget straff för att någon utnyttjar sin mänskliga rättighet att yttra sig fritt kan vara proportionerligt.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

50 piskrapp. Tjugo gånger om. I dag kan den unge bloggaren Raif Badawi åter torteras av den saudiska staten, för att han haft modet att uttrycka och sprida sina egna åsikter.

Vi liberaler vill att Sverige står upp för yttrandefriheten. 2016 är ett märkesår då Sveriges och världens första tryckfrihetsgrundlag firar 250 år. Det märkesåret vill vi liberaler i Stockholm göra till ett frihetsår, som uppmärksammar också alla de i världen som lider för det fria ordets skull.

Raif Badawi fängslades för att ha drivit en liberal sajt, ”Fria saudiska liberaler”, som ansågs hädisk. Straffet blev tio år i fängelse, böter och 1 000 piskrapp. Hittills har bara en omgång piskrapp utdelats. Men nu kommer oroväckande signaler från Badawis hustru. I dag kan den saudiska diktaturen åter demonstrera sin övermakt, sitt förakt för oliktänkande.

Ett tusen piskrapp. Det barbariska i straffet är ofattbart; vi vägrar att kalla det oproportionerligt, för inget straff för att någon utnyttjar sin mänskliga rättighet att yttra sig fritt kan vara proportionerligt. Yttrandefrihet är en rättighet. Inte ett brott.

Att informera om och värna yttrandefriheten på hemmaplan är viktigt när Folkpartiet i Stockholms kulturnämnd föreslår firandet av Frihetsåret 2016, till minne av liberalen Chydenius och 1766 års tryckfrihetsförordning. Men ännu viktigare är att sätta ljuset på alla dem som förtrycks för sina åsikter och modet att uttrycka dem, runtom i världen. Raif Badawi har många olyckliga kamrater, fängslade, förföljda, trakasserade, tystade.

Vi gläds över att allt fler sällar sig till den liberala linjen om att Stockholms stad ska erbjuda skydd åt fler hotade kulturskapare. Men vi vill göra mer. Kanske kan omvärldens uppmärksamhet för Raif Badawi och liknande öden bidra till att saudierna stoppar straff som dessa.

Under frihetsåret 2016 bör svenska ungdomar få ta del av berättelser om Badawi och andra förföljda kulturpersoner och yttrandefrihetskämpar. Skolor bör erbjudas ett pedagogiskt material, som en del i deras arbete med demokrati och värdegrund i till exempel svenska eller samhällskunskap. En antologi för yttrandefriheten, med texter från till exempel Badawi, Dawit Isaak – den svenske samvetsfången i Eritrea – och ”våra” fristadsförfattare, ska självklart också kunna användas även av andra som jobbar med barn och unga. I fokus är de viktiga frågorna: Vad är det fria ordet? Vad är det makthavarna är så rädda för? Vad är det vi bör vara rädda om?

Rasmus Jonlund (FP),
vice ordförande kulturnämnden Stockholms stad

Hanna Gerdes (FP),
ledamot kulturnämnden, människorättsjurist

Birgitta Ohlsson (FP),
riksdagsledamot

/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.