Måndag 3 Okt
Stockholm

Tusen piskrapp för en bloggpost är ett ofattbart straff

Tre folkpartistiska politiker vill att vi ger mer uppmärksamhet till åsiktsfångar
1 av 5
Tre folkpartistiska politiker vill att vi ger mer uppmärksamhet till åsiktsfångar. Foto: Privat/TT
Birgitta Ohlsson
2 av 5
Birgitta Ohlsson. Foto: Privat
Rasmus Jonlund
3 av 5
Rasmus Jonlund. Foto: Privat
Hanna Gerdes
4 av 5
Hanna Gerdes. Foto: Privat
Människor som demonstrerar för frigivning av Raif Badawi
5 av 5
Människor som demonstrerar för frigivning av Raif Badawi. Foto: TT

Birgitta Ohlsson (FP) mfl: Ett tusen piskrapp. Det barbariska i straffet är ofattbart; vi vägrar att kalla det oproportionerligt, för inget straff för att någon utnyttjar sin mänskliga rättighet att yttra sig fritt kan vara proportionerligt.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

50 piskrapp. Tjugo gånger om. I dag kan den unge bloggaren Raif Badawi åter torteras av den saudiska staten, för att han haft modet att uttrycka och sprida sina egna åsikter.

Vi liberaler vill att Sverige står upp för yttrandefriheten. 2016 är ett märkesår då Sveriges och världens första tryckfrihetsgrundlag firar 250 år. Det märkesåret vill vi liberaler i Stockholm göra till ett frihetsår, som uppmärksammar också alla de i världen som lider för det fria ordets skull.

Raif Badawi fängslades för att ha drivit en liberal sajt, ”Fria saudiska liberaler”, som ansågs hädisk. Straffet blev tio år i fängelse, böter och 1 000 piskrapp. Hittills har bara en omgång piskrapp utdelats. Men nu kommer oroväckande signaler från Badawis hustru. I dag kan den saudiska diktaturen åter demonstrera sin övermakt, sitt förakt för oliktänkande.

Ett tusen piskrapp. Det barbariska i straffet är ofattbart; vi vägrar att kalla det oproportionerligt, för inget straff för att någon utnyttjar sin mänskliga rättighet att yttra sig fritt kan vara proportionerligt. Yttrandefrihet är en rättighet. Inte ett brott.

Att informera om och värna yttrandefriheten på hemmaplan är viktigt när Folkpartiet i Stockholms kulturnämnd föreslår firandet av Frihetsåret 2016, till minne av liberalen Chydenius och 1766 års tryckfrihetsförordning. Men ännu viktigare är att sätta ljuset på alla dem som förtrycks för sina åsikter och modet att uttrycka dem, runtom i världen. Raif Badawi har många olyckliga kamrater, fängslade, förföljda, trakasserade, tystade.

Vi gläds över att allt fler sällar sig till den liberala linjen om att Stockholms stad ska erbjuda skydd åt fler hotade kulturskapare. Men vi vill göra mer. Kanske kan omvärldens uppmärksamhet för Raif Badawi och liknande öden bidra till att saudierna stoppar straff som dessa.

Under frihetsåret 2016 bör svenska ungdomar få ta del av berättelser om Badawi och andra förföljda kulturpersoner och yttrandefrihetskämpar. Skolor bör erbjudas ett pedagogiskt material, som en del i deras arbete med demokrati och värdegrund i till exempel svenska eller samhällskunskap. En antologi för yttrandefriheten, med texter från till exempel Badawi, Dawit Isaak – den svenske samvetsfången i Eritrea – och ”våra” fristadsförfattare, ska självklart också kunna användas även av andra som jobbar med barn och unga. I fokus är de viktiga frågorna: Vad är det fria ordet? Vad är det makthavarna är så rädda för? Vad är det vi bör vara rädda om?

Rasmus Jonlund (FP),
vice ordförande kulturnämnden Stockholms stad

Hanna Gerdes (FP),
ledamot kulturnämnden, människorättsjurist

Birgitta Ohlsson (FP),
riksdagsledamot

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.