Vita ansikten och fördomar när TV4:s Nyhetsmorgon ska prata svart kultur

- 02/11/2015, 12:16
Leila Tree reagerar på TV4:s framställning av dreadlocks.
1 av 3

Leila Tree reagerar på TV4:s framställning av dreadlocks.

Privat/Faksimil

Leila Tree.
2 av 3

Leila Tree.

Privat

Nyhetsmorgon pratar om dreadlocks.
3 av 3

Nyhetsmorgon pratar om dreadlocks.

Faksimil

Leila Tree "Jag förväntar mig inte en stor representation av afrikansvenskar med locks i media eller TV4. Men jag tolererar inte att en stark svart historisk symbol och politisk uttryck med allt bagage som tillkommer blir vittvättat i TV".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Som afrikansvensk och bärare av locs (dreadlocks) blev jag otroligt chockad, besviken och upprörd när jag såg TV4 Nyhetsmorgons inslag "Så gör du dreadlocks" (28/10). Vissa självklara aspekter, som den historiska, kulturella och politiska betydelsen bakom frisyren lyste med sin frånvaro. Locs är så mycket mer än bara en hårfrisyr, att detta gick förbi TV4:s redaktion obemärkt är för mig ignorant.

Inslaget visade bilder på svenska och internationella ikoner med locks så som Henrik Larsson, Lenny Kravitz och Bob Marley. Men sambandet mellan de svarta personerna som i majoritet är bärare av hårfrisyren och frisyren blev inte uppmärksammat. Den starka historiska bakgrunden nämndes aldrig i det 7 min långa inslaget om en så politisk laddad hårfrisyr. Hur kommer det sig?

Inte nog med att det sopades under mattan, dessutom lyckades TV4 missa den övervägande majoriteten av frisörer som arbetar och har arbetat med locs längst i Sverige – afrikansvenska frisörer. Istället berättar en vit frisör om hur denna frisyr (som i största utsträckning bärs av svarta) utförs på hennes vita modell. Till hjälp har hon med sig en kam för att tupera håret och tråd.

Vi svarta med afrohår behöver inte tupera vårt hår då afro är naturligt krulligt. Eller använda oss av en tråd i processen då vårt hår är formbart. Egenskaper som ligger till grund för frisyren. Ändå blir afrohår sekundärt. Inte bara i det svenska samhället. Inte bara i media, utan det blir sekundärt i ett program som handlar om en svart hårfrisyr. Jag upprepar - en SVART hårfrisyr.

I inslaget så fortsätter TV4 med att ”avliva myterna med dreads”, myter och fördomar som främst drabbar svarta med locs. Det ses (och framställdes även så i deras program) som vågat och experimentellt av en vit person att ha denna frisyr. När det gäller svarta med locs så resulterar fördomarna snarare i att de antas använda och sälja droger, de blir inte tagna seriöst på arbetsmarknaden och genomgår extra kontroller på flygplatsen då frisyren förknippas med kriminalitet och droger.

Föreställ er själva att utsättas för den diskrimineringen dagligen. Sedan när frisyren ska normaliseras på bästa sändningstid för att avliva myterna kring locs, blir den representerad av en vit person utan historisk eller kulturell koppling till frisyren. En person som aldrig blivit utsatt för de fördomar och myter i samma utsträckning som en afrikansvensk med locs.

TV4:s ignorans blir desto tydligare när valet av en afrikansvensk representant för frisyren faller på ett barn, för ung för att ha ett politiskt medvetande om sin roll i inslaget. Detta blir extra tydligt när barnet används som en motpol till citatet: "mjukt fint skandinaviskt hår". En extremt laddad och nedvärderande beskrivning från frisören, som TV4 valde att ha med i sitt program.

Jag förväntar mig inte en stor representation av afrikansvenskar med locks i media eller TV4. Men jag tolererar inte att en stark svart historisk symbol och politisk uttryck med allt bagage som tillkommer blir vittvättat i TV.

Leila Tree,
Afrikansvensk