Fredag 23 Jul
Stockholm

Min slöja gör mig inte förtryckt, gör din?

Fatema Abdulkadir skriver om slöjan. OBS: Personen på bilden har inget med texten att göra.
Fatema Abdulkadir skriver om slöjan. OBS: Personen på bilden har inget med texten att göra. Foto: TT

Fatema Abdulkadir: Problemet ligger inte hos islam utan sättet som den tolkas och utövas. Vi kritiserar religionen när felet ligger hos en del av utövarna.

Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Fatema Abdulkadir är 18 år och går på gymnasiet.

Om det är något som det hårt debatteras kring så är det slöjan. Dag in och dag ut diskuteras slöjans innebörd. Man samtalar och byter åsikter kring vilka signaler som slöjan sänder och hur de vidare påverkar övriga samhället. En stor del av de som argumenterar är dessutom individer som varken bär slöjan eller genuint har upplevt den muslimska kulturen.

Hur kommer det sig att vi idag måste diskutera något som hör till ett utövande av en viss religion? Slöjan är en bit tyg som praktiserande muslimer av det kvinnliga könet beordras till att använda inom islam. Hur den ser ut, hur man väljer att bära den är väldigt individuellt, men det som är gemensamt är att håret mer eller mindre täcks. Vissa väljer att bära den, andra inte, men det fria valet kan ofta övergå till tvång.

I länder som Iran, Afghanistan och i det mest aktuella Syrien, tvingas kvinnor till att bära slöjan. Kvinnor upplever självklart förtryck när de tvingas täcka sig trots att de många gånger inte vill. Detta används som ett argument mot slöjan eftersom den symboliserar förtryck i hänvisning till de förtryckta kvinnorna.

Vad händer med oss som frivilligt har valt att bära slöjan? Ska vi fråntas vår rättighet att använda den? På tal om förtyck så borde vi också diskutera vad själva termen innebär. Är det verkligen slöjan som symboliserar förtryck? Självklart stämmer det när kvinnan tvingas till det men det finns andra perspektiv på saken.

Personligen ser jag det som en frihet. Ett sätt att undkomma en annan typ av förtryck. Där jag inte behöver dömas efter hur jag ser ut, där jag inte ska känna press till att ha håret fint och ha den perfekta kroppen. Jag behandlas inte efter hur mitt hår ser ut eller hur väl min kropp går efter idealet.

Ingen kan komma åt mig på samma sätt. Flera gånger har jag hört tjejer nämna att prestationsångesten försvinner när de bär en tröja som täcker baken. Vad säger det oss? För mig luktar det förtryck. Diskuteras det någonstans om att man ska sluta klä sig på ett sätt som visar kroppen och håret på grund av det förtryck som beskrevs ovan? Nej, för den typen av förtryck är inte kopplad till en religion.

Men pratar vi om slöjan så pratas det hejvilt om förtryck, då det är kopplat till islam. Jag ser förtryck som förtryck, vare sig det är kopplat till en religion eller inte. När jag tänker på kvinnor som tvingas bära slöja så tänker jag på antingen muslimer som prioriterar heder eller islamister. Vad är deras gemensamma nämnare? Trångsynthet. De är människor som tänker innanför en ytterst liten låda.

Problemet ligger inte hos islam utan sättet som den tolkas och utövas. Vi kritiserar religionen när felet ligger hos en del av utövarna. Skaka på huvudet, lyft blicken och fokusera på de som gör den underbara slöjan till ett förtryckande objekt.

Enligt artikel 18 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna har varje människa rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. På något har det gått så snett att min rättighet till att bära slöjan i dag diskuteras på grund av att vi har problematiserat religionen istället för de som förtrycker.

För att de ständiga debatterna verkligen ska komma någonstans så måste vi sluta stirra blint på islam och fundera på var problemet egentligen ligger. För inte kommer problemet att upphöra när jag slutar bära sjalen?

Fatema Abdulkadir

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela