Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

6 fakta som visar varför din hamburgare kommer döda oss alla

Mia Clase och Lina Nertby Aurell vill att Stefan Löfven ska ta upp problemen med köttindustrin
1 av 3

Mia Clase och Lina Nertby Aurell vill att Stefan Löfven ska ta upp problemen med köttindustrin

Privat/TT

Mia Clase och Lina Nertby Aurell
2 av 3

Mia Clase och Lina Nertby Aurell

Privat

Kor
3 av 3

Kor

TT

Debatt | 03/11/2015 14:47

Mia Clase och Lina Nertby Aurell: Snälla Stefan Löfven – gör världen en stor tjänst. Låt Sverige resa ner till klimatkonferensen och få världens länder att adressera den verkligt brinnande frågan i klimatkrisen.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I december i år håller FN sin stora klimatkonferens i Paris och inför den vill vi skicka med Stefan Löfven och Sveriges regering ett litet bidrag. Det står nämligen en enorm rosa elefant mitt i rummet som ingen verkar vilja låtsas om, och det är hög tid att någon börjar prata om den.

Det är väl ingen av oss som har missat att fossila bränslen lyfts upp som en stor bov i klimatdebatten, men visste du att transportsektorn och världens transporter står för 13 procent av jordens utsläpp av växthusgaser? Japp, du läste rätt: 13 procent. Vilket innebär att något annat måste stå för de resterande 87%, eller hur?


Om politikerna och makthavarna verkligen menar allvar med att ta tag i klimatkrisen måste vi en gång för alla ta bladet från munnen och adressera det största problemet i klimatdiskussionen, nämligen: mjölk- och köttindustrin. En riktig klimatbov som står för majoriteten av koldioxidutsläppen.*

Fakta 1:
51 procent av all världens växthusgaser orsakas av boskap och deras biprodukter.

Fakta 2:
Det går åt 2 500 liter vatten för att tillverka en ynka hamburgare (100 gram) – lika mycket som om du duschar varje dag i två månader.

Fakta 3:
Kött- och mjölkindustrin använder 1/3 av jordens resurser av dricksvatten.

Fakta 4:
En köttgård med 2 500 kor ger lika mycket avfall som en helt samhälle med 411 000 invånare.

Fakta 5:
4 000-8 000 kvadratmeter regnskog avverkas varje sekund och köttindustrin ligger bakom 91 procent av avverkningen.

Fakta 6:
110 djur- och insektsarter försvinner varje dag på grund av skövlingen av regnskogen.

"Men herregud, varför känner våra makthavare inte till detta?" kanske du tänker. Ja, med tanke på att FN har påpekat det gång på gång i sina klimatrapporter så kan vi nog vara rätt säkra på att de gör det. Men varför görs inget då? Svaret stavas: industrins lobbyorganisationer. Eller som DI:s ledarsida uttryckte det så träffsäkert i tisdags: ”Globalt är annars kött- och jordbruksindustrins lobbymaskiner nästan lika starka som oljeindustrins. Hade de inte funnits hade vi kört elbilar och varit vegetarianer för 40 år sedan.”

Så, snälla Stefan Löfven – gör världen en stor tjänst. Låt Sverige resa ner till klimatkonferensen och få världens länder att adressera den verkligt brinnande frågan i klimatkrisen. Den där rosa saken, som står där mitt i rummet.

* Vi rekommenderar alla att se den viktigaste filmen vi har sett i år: Cowspiracy (finns på Netflix).

Mia Clase och Lina Nertby Aurell