Onsdag 28 Jul
Stockholm

Varför pissar ni på landsbygden?

Jonathan Lundberg är trött på att människor ser ner på landsbygden.
1 av 3
Jonathan Lundberg är trött på att människor ser ner på landsbygden. Foto: Privat/TT
Jonathan Lundberg.
2 av 3
Jonathan Lundberg. Foto: Privat
Kor.
3 av 3
Kor. Foto: TT

Jonathan Lundberg: "Jag vill inte flytta tillbaks till Asarum. Men jag kommer inte heller vända Asarum ryggen och säga att jag inte förstår varför de röstar SD när ni spottar på dem."

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Jonathan Lundberg är 20 år. Han är frilansande skribent samt ekonomistudent på Lunds Universitet.

Han driver en blogg som kan läsas här.

För ett år sedan flyttade jag från Asarum till Lund. Från en liten by med 3000 invånare till Sveriges intellektuella smältdegel.

Två veckor efter att jag flyttat ner hit var det dags för val, och jag trivdes som fisken i vattnet. För första gången någonsin tyckte alla runt omkring mig som jag: här ska vi inte ha några sverigedemokrater. Alla kulturer är precis lika välkomna. Det typiskt svenska är ganska tråkigt och det skulle absolut inte skada att mixa upp det med afghanernas gästfrihet, italienarnas frispråkighet och amerikanernas feta(re) mat. För lets face it, potatis och brunsås blir trött i längden - och vem vill egentligen dricka sig otörstig på DDR-Arlas mellanmjölk?

Efter ett litet tag började jag dock inse att det inte riktigt är sant. Visst, de flesta från storstäderna är extremt öppna och toleranta mot nya kulturer - med ett litet undantag; Asarums kultur. Eller Eslövs kultur. Eller Svegs kultur. Eller Nöbbelövs kultur. Eller ja, helt enkelt småstadskulturen.

Alla är rädda för att säga något negativt om utländska kulturer, men det är okej att spotta på de där bönderna som kör epatraktor. Och som röstar SD, och därmed antagligen är korkade. Och som inte kommer tjäna lite mycket pengar som oss. Eller, ja, som helt enkelt inte har en lika högt stående kultur som vår.

Under vintern förra året planerades en träff med epatraktorer i Skåne. Genast gick hundratals studenter från Lund in i gruppen och började driva med "bönderna", skämta om hur patetiska de var som körde epatraktorer och vilka snustuggande SD-lovers de var. Hade man gjort likadant med en annan kultur, låt säga gått in i en grupp för buddhister och skrivit liknande saker, well, behöver jag ens förklara hur de människorna hade framställts? Som nynazister som trycker ner en annan kultur, så klart.

Jag har aldrig identifierat mig med landsbygdskulturen, men jag förstår den. Och jag är öppen för den. Vad jag inte tål är låtsastoleranta PK-tyckare som med ena handen säger “alla kulturer är välkomna i Sverige” och med andra handen slår mot de som kör epatraktorer och snusar. Hur kan man inte se att även det bara handlar om en annan kultur, en kultur som man kanske kan lära sig av – och lära – något om man bara visar lite öppenhet och intresse?

Hur kan man inte inse att det här landsbygdsföraktet får människorna på just landsbygden att bli ännu mer fientliga mot etablissemanget, rösta ännu mer etablissemangskritiskt (ja, SD) och att allt det här skapar ett upptaggat och fientligt politiskt klimat i Sverige?

Och nej, jag vill inte flytta tillbaks till Asarum. Men jag kommer inte heller vända Asarum ryggen och säga att jag inte förstår varför de röstar SD när ni spottar på dem.

Om ni nu vill förstå varför landsbygdskulturen ser ut som den gör, varför sträcker ni inte ut en hand till de enda som kan förklara det för er?

Jonathan Lundberg

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela