Marwa Karin frågar sig när polisen ska göra något åt näthatet.
1 av 3
Marwa Karin frågar sig när polisen ska göra något åt näthatet. - Foto: Faksimil/Privat
Marwa Karim.
2 av 3
Marwa Karim. - Foto: Philippe
Marwa Karim.
3 av 3
Marwa Karim. - Foto: Philippe

Varför anmäla ett dödshot?

Marwa Karim: Efter fem år som offentlig person har jag fått stå ut med en hel del hot, trakasserier och hat. Antingen stormar det in kommentarer på bloggen, inlägg på Twitter eller meddelanden på Facebook.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Marwa Karim är 19 år och bosatt i Gävle. Hon kommer från Hudiksvall.

Hon driver en av Sveriges största bloggar.

"Alla hot som ni får ska ni våga polisanmäla till oss oavsett om det är en anonym person som skriver eller inte, vi kan spåra IP-adresser".

Hur många gånger har man fått höra att man ska våga polisanmäla olaga hot till polisen? Hur många gånger har man fått höra att de kan spåra IP-adresser och hjälpa alla som utsätts för olaga hot?

Efter fem år som offentlig person har jag fått stå ut med en hel del hot, trakasserier och hat. Antingen stormar det in kommentarer på bloggen, inlägg på Twitter eller meddelanden på Facebook. Jag har alltid gjort som polisen har bett mig att göra när jag råkar ut för olaga hot på nätet, skärmdumpat hoten, sparat och sedan gjort en polisanmälan. Precis det polisen har stått och sagt i aulan på skolan och på scen under mina föreläsningar.

För något år sedan startades en Facebook-grupp om mig "Alla vi som vill att Marwa Karim dör", och jag gjorde då som polisen uppmanat mig till att göra, jag polisanmälde Facebook-gruppen. Veckan därpå fick jag både ett brev hem och ett samtal från polisen där de säger att de inte kan utreda det här olaga hotet jag har utsätts för. Anledning? De kan inte spåra personen som har startat Facebook-gruppen.

För två veckor sedan, den 25 oktober 2015, fick jag ett hot på twitter som ni kan se på bilden ovan: "Varför begick du inte bara självmord din äckliga sandneger. Dags att någon sätter en kula i dig din äckliga svartskallehora", som jag också polisanmälde. Jag hoppades på att de skulle kunna spåra personen i och med att kontot är kvar.

Nu har jag fått ett brev hem som ni ser på bilden längst upp till höger där det står att det inte finns spår eller andra åtgärder att vidta som kan tänkas leda till att brottet klaras upp. Alltså betyder det här att polisen tänker lägga ned min polisanmälan efter att jag har utsätts för olaga hot, för att det inte finns några spår.

Jag undrar nu, kära polisen: Vad krävs för att en anmälan ska leda till åtal och faktiskt, för en gång skull, fälla en person för brott? Vad krävs det för att ni ska kunna hjälpa mig när jag polisanmäler olaga hot?

Marwa Karim

--

Det här inlägget publicerades ursprungligen på Marwa Karims blogg.

/
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit utsatt för näthat?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.