Stockholm

Varför anmäla ett dödshot?

Marwa Karin frågar sig när polisen ska göra något åt näthatet.
1 av 3
Marwa Karin frågar sig när polisen ska göra något åt näthatet. Foto: Faksimil/Privat
Marwa Karim.
2 av 3
Marwa Karim. Foto: Philippe
Marwa Karim.
3 av 3
Marwa Karim. Foto: Philippe

Marwa Karim: Efter fem år som offentlig person har jag fått stå ut med en hel del hot, trakasserier och hat. Antingen stormar det in kommentarer på bloggen, inlägg på Twitter eller meddelanden på Facebook.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Marwa Karim är 19 år och bosatt i Gävle. Hon kommer från Hudiksvall.

Hon driver en av Sveriges största bloggar.

"Alla hot som ni får ska ni våga polisanmäla till oss oavsett om det är en anonym person som skriver eller inte, vi kan spåra IP-adresser".

Hur många gånger har man fått höra att man ska våga polisanmäla olaga hot till polisen? Hur många gånger har man fått höra att de kan spåra IP-adresser och hjälpa alla som utsätts för olaga hot?

Efter fem år som offentlig person har jag fått stå ut med en hel del hot, trakasserier och hat. Antingen stormar det in kommentarer på bloggen, inlägg på Twitter eller meddelanden på Facebook. Jag har alltid gjort som polisen har bett mig att göra när jag råkar ut för olaga hot på nätet, skärmdumpat hoten, sparat och sedan gjort en polisanmälan. Precis det polisen har stått och sagt i aulan på skolan och på scen under mina föreläsningar.

För något år sedan startades en Facebook-grupp om mig "Alla vi som vill att Marwa Karim dör", och jag gjorde då som polisen uppmanat mig till att göra, jag polisanmälde Facebook-gruppen. Veckan därpå fick jag både ett brev hem och ett samtal från polisen där de säger att de inte kan utreda det här olaga hotet jag har utsätts för. Anledning? De kan inte spåra personen som har startat Facebook-gruppen.

För två veckor sedan, den 25 oktober 2015, fick jag ett hot på twitter som ni kan se på bilden ovan: "Varför begick du inte bara självmord din äckliga sandneger. Dags att någon sätter en kula i dig din äckliga svartskallehora", som jag också polisanmälde. Jag hoppades på att de skulle kunna spåra personen i och med att kontot är kvar.

Nu har jag fått ett brev hem som ni ser på bilden längst upp till höger där det står att det inte finns spår eller andra åtgärder att vidta som kan tänkas leda till att brottet klaras upp. Alltså betyder det här att polisen tänker lägga ned min polisanmälan efter att jag har utsätts för olaga hot, för att det inte finns några spår.

Jag undrar nu, kära polisen: Vad krävs för att en anmälan ska leda till åtal och faktiskt, för en gång skull, fälla en person för brott? Vad krävs det för att ni ska kunna hjälpa mig när jag polisanmäler olaga hot?

Marwa Karim

--

Det här inlägget publicerades ursprungligen på Marwa Karims blogg.

Har du blivit utsatt för näthat?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.