1 av 5
- Foto: Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT
2 av 5
- Foto: Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT
3 av 5
- Foto: Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT
4 av 5
- Foto: Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT
5 av 5
- Foto: Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT

Vi varnade för det här, men S och MP körde ändå landet i botten

Markus Wiechel: "Svaret är inte helt oväntat att Sverige som land får skylla sig själva. Rimligt kan man tycka, för visst har de rätt. Det är Sverige som inte tagit sitt ansvar".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Markus Wiechel är migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Följ honom på Twitter: @MarkusWiechel

Sverige befinner sig i en krissituation, en situation som man sedan länge har kunnat förutspå, och ändå står regeringen nu med byxorna neddragna samtidigt som övriga Europa skrattar. Det är allvar nu och dags att ta ansvar.

Såväl stats- som migrationsministern, de som haft huvudansvaret för detta, har i frågestunder och debatter hela tiden försvarat den rådande politiken. När Sverigedemokraterna som enda oppositionsparti varnat för det vi nu ser har man vänt andra kinden till, och till och med upprättat en migrationsöverenskommelse med allianspartierna och stängt ute SD från den. Konsekvent har övriga partier blundat för den uppenbara verklighet som vanligt folk lever i.

Det är nämligen ingen slump att människor aktivt väljer att söka sig till Sverige då det helt och hållet är regeringen som uppmuntrat till detta. I Sverige erbjuds permanenta uppehållstillstånd, skolgång, försörjning och ett socialt skyddsnät vilket är mer än vad många ens kunde drömma om i sina hemländer även under fredstid. Då verkar det naturligtvis vara ett bra erbjudande för många att betala en flyktingsmugglare för att ta sig till ett av världens nordligaste länder, oavsett eventuella risker.

Att regeringen reagerar först när bostäderna tagit slut är alarmerande i sig. Med fler människor följer löpande kostnader, och svenska skattebetalare måste därmed på ett eller annat sätt försörja omkring 2 000 nyanlända varje dag. Resultatet har blivit att kommuner aktiverat sin krisplan och landsting, i likhet med andra statliga myndigheter, tvingas låna pengar för att klara av den rådande situationen. Den välfärd som vi sedan länge tagit för given kan stå inför en total kollaps, trots kommande skattehöjningar, och det är dessutom bara början då ännu fler människor är på väg.

Migrationsminister Morgan Johansson har rätt i att boplatserna inte längre kommer att räcka till alla asylsökande som tar sig till Sverige. Miljöpartiets inställning att vi kan göra mer, med deras förslag om 15 000 nya platser i privatpersoners hem, kan i dagsläget bara att räcka i högst ett par veckor.

Sverige behöver, och har länge behövt, en rejäl kursändring. Vi behöver snarast möjligt återupprätta gränsskyddet och därmed införa ett totalstopp för asylinvandringen, och tillämpa Dublinförordningen som redan skrivits under.

Vi måste tydligt deklarera att vårt land inte längre tar emot asylsökande och samtidigt anpassa vår politik på området: Sverige ska inte längre vara ett land som prioriteras framför andra säkra länder att åka till, och vår nya hållning bör utannonseras i utländska medier i kombination med att det tillämpas genom en rad indragna förmåner för asylsökande. De som nekats uppehållstillstånd måste snarast lämna landet och de som vistas här illegalt måste utvisas.

Efter att ha tjatat och tjatat på andra länder om att ta ansvar är det nu migrationsminister Morgan Johansson och den svenska regeringen som knäböjer framför övriga Europa med ett desperat rop på hjälp.

Svaret är inte helt oväntat att Sverige som land får skylla sig själva. Rimligt kan man tycka, för visst har de rätt. Det är Sverige som inte tagit sitt ansvar.

Markus Wiechel,
Migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.