Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vi varnade för det här, men S och MP körde ändå landet i botten

- 08/11/2015, 12:19 -
1 av 5

Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT

2 av 5

Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT

3 av 5

Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT

4 av 5

Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT

5 av 5

Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT

Markus Wiechel: "Svaret är inte helt oväntat att Sverige som land får skylla sig själva. Rimligt kan man tycka, för visst har de rätt. Det är Sverige som inte tagit sitt ansvar".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige befinner sig i en krissituation, en situation som man sedan länge har kunnat förutspå, och ändå står regeringen nu med byxorna neddragna samtidigt som övriga Europa skrattar. Det är allvar nu och dags att ta ansvar.

Såväl stats- som migrationsministern, de som haft huvudansvaret för detta, har i frågestunder och debatter hela tiden försvarat den rådande politiken. När Sverigedemokraterna som enda oppositionsparti varnat för det vi nu ser har man vänt andra kinden till, och till och med upprättat en migrationsöverenskommelse med allianspartierna och stängt ute SD från den. Konsekvent har övriga partier blundat för den uppenbara verklighet som vanligt folk lever i.

Det är nämligen ingen slump att människor aktivt väljer att söka sig till Sverige då det helt och hållet är regeringen som uppmuntrat till detta. I Sverige erbjuds permanenta uppehållstillstånd, skolgång, försörjning och ett socialt skyddsnät vilket är mer än vad många ens kunde drömma om i sina hemländer även under fredstid. Då verkar det naturligtvis vara ett bra erbjudande för många att betala en flyktingsmugglare för att ta sig till ett av världens nordligaste länder, oavsett eventuella risker.

Att regeringen reagerar först när bostäderna tagit slut är alarmerande i sig. Med fler människor följer löpande kostnader, och svenska skattebetalare måste därmed på ett eller annat sätt försörja omkring 2 000 nyanlända varje dag. Resultatet har blivit att kommuner aktiverat sin krisplan och landsting, i likhet med andra statliga myndigheter, tvingas låna pengar för att klara av den rådande situationen. Den välfärd som vi sedan länge tagit för given kan stå inför en total kollaps, trots kommande skattehöjningar, och det är dessutom bara början då ännu fler människor är på väg.

Migrationsminister Morgan Johansson har rätt i att boplatserna inte längre kommer att räcka till alla asylsökande som tar sig till Sverige. Miljöpartiets inställning att vi kan göra mer, med deras förslag om 15 000 nya platser i privatpersoners hem, kan i dagsläget bara att räcka i högst ett par veckor.

Sverige behöver, och har länge behövt, en rejäl kursändring. Vi behöver snarast möjligt återupprätta gränsskyddet och därmed införa ett totalstopp för asylinvandringen, och tillämpa Dublinförordningen som redan skrivits under.

Vi måste tydligt deklarera att vårt land inte längre tar emot asylsökande och samtidigt anpassa vår politik på området: Sverige ska inte längre vara ett land som prioriteras framför andra säkra länder att åka till, och vår nya hållning bör utannonseras i utländska medier i kombination med att det tillämpas genom en rad indragna förmåner för asylsökande. De som nekats uppehållstillstånd måste snarast lämna landet och de som vistas här illegalt måste utvisas.

Efter att ha tjatat och tjatat på andra länder om att ta ansvar är det nu migrationsminister Morgan Johansson och den svenska regeringen som knäböjer framför övriga Europa med ett desperat rop på hjälp.

Svaret är inte helt oväntat att Sverige som land får skylla sig själva. Rimligt kan man tycka, för visst har de rätt. Det är Sverige som inte tagit sitt ansvar.

Markus Wiechel,
Migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna