Marcus Birro skriver om terrordådet i Paris.
1 av 10
Marcus Birro skriver om terrordådet i Paris. - Foto: Scanpix/TT
Marcus Birro.
2 av 10
Marcus Birro. - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Islamiska staten har tagit på sig terrorattacken i Frankrike.
3 av 10
Islamiska staten har tagit på sig terrorattacken i Frankrike. - Foto: TT
Terrororganisationen IS har tagit på sig dåden.
4 av 10
Terrororganisationen IS har tagit på sig dåden. - Foto: TT /TT
Flera explosioner skedde vid Frankrikes nationalarena Stade de France.
5 av 10
Flera explosioner skedde vid Frankrikes nationalarena Stade de France. - Foto: TT
Hundratals personer dog och skadades.
6 av 10
Hundratals personer dog och skadades. - Foto: TT
Attacker skedde på flera platser i Paris under fredagen.
7 av 10
Attacker skedde på flera platser i Paris under fredagen. - Foto: TT
Frankrikes president François Hollande pekar ut IS som ansvariga för attackerna.
8 av 10
Frankrikes president François Hollande pekar ut IS som ansvariga för attackerna. - Foto: TT
Så visas stödet för offren i attackerna i Paris.
9 av 10
Så visas stödet för offren i attackerna i Paris. - Foto: Collage
The Calgary Tower.
10 av 10
The Calgary Tower. - Foto: Ap / TT

Marcus Birro: Nästa gång kan det vara hos oss det smäller

Marcus Birro: "Vi måste ta detta hot på allvar nu. Gärna tillsammans med de muslimer i vårt land som tydligt och i djupet av sina hjärtan tar avstånd från detta korståg".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När det gäller militant muslimsk terror ska det alltid letas förmildrande omständigheter och förklaringar. Många debattörer på vänsterkanten ägnar sina första vakna timmar efter ett fruktansvärt terrordåd åt att "förstå" och "sätta sig in i" förövarnas skäl och anledningar.

Det är problematisk läsning, minst sagt. Man dansar runt elefanten i rummet med sin vanliga politiskt korrekta smidighet och nämner inte med ett ord (inte heller denna gång) det uppenbara, nämligen att islam som religion återigen skördat offer i sin imperialistiska jakt efter mer makt också i den västerländska världen.

Det heter istället att vi måste börja tala om västs ansvar för det som skett. Eller, vilket är ännu dummare, att världen återigen drabbats av ett “vansinnesdåd”. Detta är inga vansinnesdåd. Detta är islams yttersta gren, detta är förberedda, genomtänkta och ständigt återkommande attacker på en civilisation vi lärt oss att älska.

Vårt sätt att leva är hotat i grunden. Det vore något mer smakfullt om de konsekvent fördömde och visade sitt deltagande för de som drabbats. För i förlängningen är det vi som drabbats. Mördarna i Paris hatar vår värld också. Tro inte annat än att de skulle älska att begå samma terrordåd i Sverige som i Frankrike.

Jag har svårt att tänka mig samma patetiska vilja till att förstå och direkt problematisera förövaren i andra brott. Vi gör hela världen en oerhörd otjänst om vi envisas med att lägga stenar i våra egna munnar och skrika rasist åt alla som vågar och orkar sätta terrordåden i ett större sammanhang. Jag tror att de som utför dessa dåd ser sig själva som en del, kanske den sanna och riktiga grenen, av islam.

Vi står handfallna inför detta, Vi verkar inte veta hur vi ska göra. Vi som reagerar är inga rasister! Det finns inte på kartan att vi skulle vara något så genomruttet och uselt bara för att vi vågar se verkligheten som den är. Sluta anklaga oss för det.

Vänstern har genom historien alltid och med all rätt varit emot imperialism av olika slag. Det har handlat om USA:s imperialism och om de gamla kolonialländernas förtryck i Afrika och på andra ställen. Men ingen verkar ens våga skriva att även islam är en imperialistisk religion som med våld, skräck och terror strävar efter att förgöra demokratiska länder och samhällen.

Varför är det så svårt att erkänna detta? Jag förstår det inte. Vi är skyldiga offren i Paris att ta detta på blodigaste allvar. För nästa gång är det hos oss det smäller. Vi är offren i Paris och döden som riktades mot dem är även riktat mot oss.

Vi måste ta detta hot på allvar nu. Gärna tillsammans med de muslimer i vårt land som tydligt och i djupet av sina hjärtan tar avstånd från detta korståg. Jag är så trött på detta, på denna blodspillan, detta mördande i islams namn, detta barbari, och denna ljumma, västerländska handfallenhet inför det som sker.

Marcus Birro,
Författare

/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.