Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​Varför ska jag bry mig om er, om ni inte bryr er om oss?

- 15/11/2015, 14:13
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Ap

3 av 3

Privat

Läkarstudenten Ahmed Al-Wandi: "Varför bryr vi oss bara om vissa, är inte allas liv lika mycket värda?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag blir varm i hjärtat när jag ser hur mycket folk engagerar sig i Parisdåden. Men det finns också vissa som ifrågasätter detta, vilket kan brytas ned i följande frågeställningar;

Varför bryr vi oss bara om vissa, är inte allas liv lika mycket värda?

Jag tror att de flesta skulle beröras mer om en närstående dog en naturlig död, än om tio främlingar skulle dödas i Sverige, vilket i sin tur ändå skulle engagera oss mer än om tjugo personer dödades i Norge och så vidare. Ju närmare någon står oss, desto mer engagerar vi oss.

Hur kan då en person stå oss nära? Dels har vi relationsnärhet och geografisk närhet. Exempelvis är det inget nytt fenomen att romer haft det dåligt ställt. Men det krävdes att de skulle sitta på våra gator, för att vi skulle engagera oss. Omvänt gör det ont i många att se detta, varför vissa vill skicka tillbaka dem. Deras problem kvarstår, men vi slipper se dem, vilket gör att vi slipper må dåligt över deras tillvaro. För det vi inte ser, det finns inte.

Paris ligger relativt nära oss i Sverige, samt så har de en stark medial apparat, varför rapporteringen är omfattande. Men jag tror inte det rapporteras lika friskt i andra delar av världen, som i till exempel Kongo eller Syrien. De är upptagna med sina egna problem.

Sedan har vi nästa fråga; varför ska jag bry mig om er, när ni inte bryr er om oss?

Det är en högst relevant poängtering. Jag har rötter från Irak och Kurdistan där människor dör varje dag, utan att vi ser någon av deras flaggor som Facebookbild. Så varför har då jag en fransk flagga, när Frankrike bara har upplevt en bråkdel? Först och främst tycker jag att det är onödigt att ställa grupper mot varandra. Om man inte får beklaga sig, bara för att någon har det värre betyder det att endast en enda person i världen får lufta sina klagomål, då denne har det värst av alla.

För det andra så orsakades både dödsfallen i Paris och i Mellanöstern av samma typ av personer – terrorister. Det finns en gemensam fiende. Då är det också rimligt att vi står enade i kampen mot dem. För att vi ska göra det, måste vi uppleva en närhet till varandra, vilket vi gör genom att engagera oss i varandras lidande.

Att ”vi som egentligen inte borde bry oss om dem” visar vårt stöd gör det mer troligt att ”de som inte borde bry sig om oss”, stödjer oss. Genom att säga att ”jag vägrar lyfta fram er flagga, om ni inte lyfter fram min”, så står vi kvar i vi-och-dem-tänket. För att bryta det, måste någon ta första steget utan att kräva något i gengäld. Därför lyfter jag den franska flaggan.

Det leder förhoppningsvis till en stark koalition. För vilken handling bygger ett starkare band än att vara en vän i nöden?

Ahmed Al-Wandi,
Läkarstudent