Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Folkpartiet behöver en ordentlig dusch – inte mer deodorant

- 18/11/2015, 13:25 -
1 av 3

Privat/Privat

2 av 3

Privat

3 av 3

Privat

Stina Wernersson och Olivia Erixon (CUF): "Vi hade välkomnat en förnyelse av Folkpartiet som bidrog till mer liberal politik, för det behövs. Men detta duger inte. Namnbytet är som att spraya deodorant på sig i stället för att duscha efter ett maratonlopp".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det har under den senaste tiden pågått idéutveckling och förnyelse av både partiledning och politik i samband med tre av Allianspartiernas stämmor och sist ut är nu Folkpartiet.

Det är ett parti som behöver utveckla sin politik på många områden då partiet uppfattas som relativt oföränderligt över åren. Deras hjärtefråga – utbildning – är en av de som dragit åt sig mycket kritik. Men hittills är det tyst på det området och i stället verkar partiets förnyelse mest röra deras namn – för någon ny liberal politik har vi inte sett.

Nu försöker Folkpartiet beslagta ordet "Liberalerna". Inte genom att ändra politik utan genom att ändra namn. Men vi ställer oss frågan: vilka försöker Folkpartiet lura när de pratar om förnyelse genom att ändra namn? "Liberalerna" har varit en del av Folkpartiets namn sedan 1990 och så länge ingen politikutveckling sker kommer det inte heller bli en förnyelse.

Liberalismen är en ideologi med olika inriktningar och att Folkpartiet vill att deras tolkning av den ska stå i centrum är mycket olyckligt, även för dem. Alla liberaler tror inte på att individens frihet blir större om skolans ansvar flyttas längre bort från eleverna genom ett förstatligande av skolan, mindre egenmakt i föräldraförsäkringen eller genom att vi ansluter oss till EMU.

Centerpartiet anser att individens frihet blir större om den har mer att säga till, om makten ligger närmare den som berörs. Dessa liberaler kommer Folkpartiet aldrig få genom ett namnbyte, hur mycket Jan Björklund än pratar i intervjuer om att det finns i deras DNA. Det kan i stället ge motsatt effekt genom förvirring och missförstånd bland Alliansväljare.

Vi hade välkomnat en förnyelse av Folkpartiet som bidrog till mer liberal politik, för det behövs. Men detta duger inte. När det gick dåligt för Centerpartiet startade vi en ordentlig idéprocess som fick fart på utvecklingen. Det behöver Folkpartiet också göra. Allt annat är som att spraya deodorant på sig i stället för att duscha efter ett maratonlopp.

Stina Wernersson,
Vice förbundssordförande
Centerpartiets Ungdomsförbund

Olivia Erixon,
Förbundsstyrelseledamot
Centerpartiets Ungdomsförbund