Amanda Oscarsson: "Tänk på vad er titel innebär och led världen i rätt riktning mot en framtid av fred och förståelse".
1 av 3
Amanda Oscarsson: "Tänk på vad er titel innebär och led världen i rätt riktning mot en framtid av fred och förståelse". - Foto: privat/TT
Amanda Oscarsson.
2 av 3
Amanda Oscarsson. - Foto: privat
Stefan Löfvén, Sveriges statsminister.
3 av 3
Stefan Löfvén, Sveriges statsminister. - Foto: TT

Vi behöver riktiga ledare – inte lögnaktiga hycklare

Amanda Oscarsson: "Folket vill ha förändring. Folket vill ha fred, frihet och en framtid. Inte fattigdom, förtryck och förstörelse. Och utan riktiga ledare är det dithän vi är på väg".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Amanda Oscarsson studerar biologi på Göteborgs universitet.

Världsledare. Alla ni ledare där ute. Ledare för länder, för territorium och stater, för olika typer av landområden.

Skilda av endast administrativa, imaginära gränser mellan er. Tänk på vad ni är. Ni är ledare. Ledare för folk, för människor. De flesta av er utvalda demokratiskt för att ni står för de värderingar majoriteten av människorna som bor i era respektive landområden delar.

Ni är deras representanter. Ni är en typ av åsiktsmässiga majoritetsmänniskor som står för de värderingar människorna i era områden värdesätter mest, med, troligtvis, goda förmågor att framföra dessa åsikter. Människor litar på att ni fattar beslut med deras och andras bästa i åtanke, samt att ni lyssnar, tar till er och för vidare deras åsikter.

Ert folks ord är ert ord, i viss mån. Era ord, det vill säga era personliga åsikter, är inte deras lag. Ni är inte utvalda för att framföra era egna agendor, inte för att jobba för era egna intressen. Er lön är inte viktig. Er arbetstrygghet är inte i första rummet och er personliga vinning är helt irrelevant.

Om detta är saker som går före ert folks åsikter och välmående, då är ni inte ledare. Då har ni valt fel väg i livet, fel yrke. Då är ni egoistiska hycklare som inte är värda mer än de lögner ni drar för att rädda era skinn.

Nu inför klimatmötet i Paris, behöver vi ledare. Riktiga ledare och inte lögnaktiga hycklare. Ledare som kan stå upp för de människor de representerar och deras åsikter i den oundvikliga kamp som komma skall, en kamp mot de som kör sina egna race för sin egen vinnings skull och som kör över hela världen med det.

Folket vill ha förändring. Folket vill ha fred, frihet och en framtid. Inte fattigdom, förtryck och förstörelse. Och utan riktiga ledare är det dithän vi är på väg.

Undersökningar gjorda av Naturvårdsverket samt Världsnaturfonden visar att 86 respektive 87 procent av Sveriges befolkning, vill att Sverige lägger mer resurser på och sätter in fler åtgärder mot klimatförändringarna. 78 procent tror att vi kan bromsa den kommande katastrofen och 72 procent tror att de själva kan göra något.

Folket tror att de kan. De tror på en förändring. De tror på att de själva kan påverka klimatet till det bättre och de är redo att ta till åtgärder för att göra så. De tycker att ni ledare ska göra detsamma. Det ni gör nu räcker inte till. Ni är steget bakom.

Nu i Paris har ni chansen att, liksom folket, visa att ni också tror, vill och kan. Var i framkant. Visa de resterande 22 respektive 28 procenten att vi kan stoppa klimatförändringarna och att vi alla kan vara med att bidra.

Var de ledare ni är. Tänk på vad er titel innebär och led världen i rätt riktning mot en framtid av fred och förståelse. En grönare framtid. Folket kommer att stå bakom er.

Amanda Oscarsson

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.