Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Du förminskar rasism, Åsa Linderborg

- 02/12/2015, 16:26 -
1 av 3

David Lagerlöf/Faksimil: Facebook

Reklambild för "Svansjön".
2 av 3

Reklambild för "Svansjön".

Faksimil: Facebook

Mattias Järvi.
3 av 3

Mattias Järvi.

David Lagerlöf

Mattias Järvi: Den färgblindhet som råder i Sverige, vill ge sken av att vi är lika och att ingen ska behandlas sämre för att hen har en annan hudfärg. Denna inställning är naiv.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Då var vi tillbaka på ruta ett igen i diskussionen om konstens frihet och människors rätt att känna sig delaktiga och respekterade i samhället.

Åsa Linderborg kulturchef på Aftonbladet har i dagens upplaga av tidningen gett en rejäl käftsmäll åt Adam Tensta och Araia Ghirmai Sebhatu (grundare av den separatistiska fikarörelsen black coffee)

De har båda har kritiserat ett dåligt bildval av den Kungliga Operan, som ville marknadsföra Kungliga balettens uppsättning av Svansjön:

Enligt informationschefen Torbjörn Eriksson på Kungliga operan så skulle bilden skildra ett kärleksmöte, men för mig och många andra afrosvenskar ger bilden en helt andra associationer och konnotationer. Bilden förmedlar en känsla av våld mot den svarta kroppen, ett våld som många av oss afrosvenskar kan relatera till.

Vad har de två gentlemännen Adam Tensta och Araia Ghirmai Sebhatu gjort för att förtjäna en sådan hätsk kritik av Linderborg?

Linderborg basunerar ut följande kritik: ” Det identitetspolitiska synsättet gör alla grupper homogena, man tar sig anspråk att tala i hela minoritetens namn”.

”Det är alltid symbolfrågor det handlar om- en bild, ett ord, ett bakverk. Det är i alla fall symbolerna de intellektuella striderna om, den verkliga segregationen diskuterar vi inte als med samma hetta".

Åsa Linderborg, vi som jobbar för att belysa afrosvenskar situation i det svenska samhället är väl medvetna om de olika åsikter som finns inom den afrosvenska gruppen. Vad jag och många fler vill lyfta fram och belysa är den strukturella rasismen och den färgblindhet som råder i Sverige.

Den färgblindhet som råder i Sverige, vill ge sken av att att vi lika och ingen ska behandlas sämre för att hen har en annan hudfärg. Denna inställning är naiv och den blundar för den rasdiskriminering som många afrosvenskar möts av på arbets och bostadsmarknaden.

För en kulturchef är det lätt att individualisera den strukturella rasismen och ge den namnet: identitetspolitik.

Det du benämner identitetspolitik Linderborg handlar för oss om lika rättigheter och möjligheter att delta i samhället på lika villkor, det handlar om våra liv och barnens framtid något som jag är redo att kämpa för.

Mattias Järvi