Din julskinka var en individ

- 18/12/2015, 15:51
Ronja Berglind tycker vi ska skippa julskinkan.
1 av 3

Ronja Berglind tycker vi ska skippa julskinkan.

Ap

Ronja Berglind.
2 av 3

Ronja Berglind.

Privat

"Å alla djurs vägnar, var human på riktigt och välj bort kött, ägg och mjölk på julbordet".
3 av 3

"Å alla djurs vägnar, var human på riktigt och välj bort kött, ägg och mjölk på julbordet".

TT

Debattören: Skulle någon hålla en hund instängd i en liten box och aldrig låta denne se solljuset, för att sedan döda hunden och äta dess kött, skulle löpsedlarna skrika djurplågeri i versaler.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nu i jultider vill vi vara extra måna om att vara inkluderande, barmhärtiga och ödmjuka. Vi tänker på alla människor som far illa – men vi glömmer djuren.

Vi planerar för fullt för inköpet av den bästa julskinkan, samtidigt som tre miljoner grisar om året tvingas stå instängda i små boxar på betonggolv där varje gris i en gruppbox får ett utrymme om en kvadratmeter. Ungefär 350 000 av dessa grisar är tänkta att bli julskinkor.

I Sverige får endast en procent av alla slaktsvin någonsin tillgång till utevistelse; få böka i jorden och känna solen i sina nackar. I stället hålls de instängda i en stressande miljö där det är ett vanligt förekommande problem att suggan klämmer ihjäl en eller flera av sina kultingar. Till följd av de trånga utrymmena och att grisar avlats till att få kullar uppemot tre gånger större än naturligt.

Hennes galtkultingar kommer att kastreras, fortfarande sker detta oftast utan bedövning, vilket görs för att köttet inte ska få en frän galtlukt. Därefter föds kultingarna upp och slaktas när de är sex till sju månader och väger över 100 kilo.

Grisar är väldigt renliga djur när de får tillräckligt stort utrymme, och vill ha fri tillgång till utevistelse, få böka i jorden och rulla sig i gyttjepölar. De har ett komplext känsloliv till stor del beroende på den miljö de lever i. Och har ett stort behov att få utlopp för att kommunicera med andra grisar – utan trängseln och stressen i grisfabrikerna.

Grisar kan leva i 10-15 år om de inte dödas i förtid, de får alltså inte ens leva en tiondel av de liv de hade kunnat levt. Grisar är minst lika intelligenta som hundar eller motsvarande ett treårigt människobarn, och är väldigt nyfikna och uppfinningsrika av sig.

Men, ett livs värde ska aldrig baseras på intelligens. Djur är precis som människor kännande individer som känner rädsla, glädje och smärta. Djuren far illa när vi föder upp dem för slakt, mjölk eller ägg. Därför är det oetiskt att konsumera animaliska produkter.

Människan är speciesist. Det betyder att vi älskar de djur vi kallar husdjur medan vi gladeligen äter de djur vi inte anser vara lika söta och gulliga som hundar och katter. Vi är speciesister på bekostnad av 100 miljoner djur slaktade varje år i Sverige, och många miljoner fiskar, bara för att tillfredställa våra smaklökar i ett par minuter.

Skulle någon hålla en hund instängd i en liten box och aldrig låta denne se solljuset, för att sedan döda hunden och äta dess kött, skulle löpsedlarna skrika djurplågeri i versaler.

Det är dags att sluta hyckla. Vi måste bry oss om alla individer, människor såväl som djur. Människan tar sig rätten att bestämma under vilka premisser och i vilka förhållanden djuren ska leva och dö. Men människan har också makten att förändra, makten att välja att inte bidra till förtryck av djur.

Å alla djurs vägnar, var human på riktigt och välj bort kött, ägg och mjölk på julbordet.

Ronja Berglind