Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Leif Mannerström: Höj polisens löner nu!

- 14/12/2015, 13:55 -
Stjärnkocken Leif Mannerström har tröttnat på att poliser får så låga löner

Stjärnkocken Leif Mannerström har tröttnat på att poliser får så låga löner

TT/TT

Stjärnkock: När ingångslönerna är så låga som de är nu finns det risk att de bästa möjliga poliserna inte söker sig till yrket.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Polisen är speciellt viktig i tider som dessa, med terrorhot och flyktingkris.

Det är helt orimligt att säga att det inte finns pengar till att höja polisernas löner. Det måste finnas pengar. Utan poliser fungerar inte samhället. Utan poliser kan vi lika gärna kasta in handduken direkt.

Jag har inget otalt med polisen. Min bror var polis. Den enda polisen jag inte tycker om är den som tog min son för fortkörning för ett par veckor sedan. Hans lön kan ligga kvar på samma nivå.

Skämt åsido, jag har största respekt för poliskåren. Men när ingångslönerna är så låga som de är nu finns det risk att de bästa möjliga poliserna inte söker sig till yrket. Jag vill inte att det ska smälla i tunnelbanan för att vi var för snåla mot våra män och kvinnor i blått.

Jag kan inte förstå varför lönerna är så låga som de är. Det är samma sak som med sjuksköterskorna. Kanske är de dåliga förhandlare. Fackföreningarna bär en del av skulden. De måste bli hårdare – sätta ner foten och visa att läget inte är okej som det är nu.

Poliserna borde börja sätta hårt mot hårt. De borde blockera motorvägarna med sina radiobilar, som de franska bönderna gjorde med sina traktorer en gång i tiden.

Jag överdriver så klart lite. Men poliserna måste verkligen stå upp för sig själva – så att deras löner kan höjas med minst 5 000 kronor i månaden. Det blir inte så mycket över på det heller. Men 30 000 känns givetvis mer i fickan än 25 000. En sådan höjning skulle göra att fler talanger sökte sig till kåren i stället för någon annanstans.

Synliga poliser är en grundpelare för samhället. Utan det fungerar ingenting. Höj polislönerna nu!

Leif Mannerström,
Stjärnkock

Borde polisens löner höjas?