Stjärnkocken Leif Mannerström har tröttnat på att poliser får så låga löner
Stjärnkocken Leif Mannerström har tröttnat på att poliser får så låga löner - Foto: TT/TT

Leif Mannerström: Höj polisens löner nu!

Stjärnkock: När ingångslönerna är så låga som de är nu finns det risk att de bästa möjliga poliserna inte söker sig till yrket.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Leif Mannerström är en av domarna i Sveriges mästerkock och Sveriges yngsta mästerkock. Vid sidan om det har han drivit en rad fina restauranger, och har medverkat i flera matprogram.

Om kampanjen

Under hela vecka 51 kommer vi på Nyheter24 belysa polisens löner genom att publicera debattartiklar på ämnet. Varje dag publiceras en ny artikel, från måndag till söndag, som på något sätt visar på polisens arbetssituation.

Här samlar vi alla artiklar vi publicerar under kampanjen.

Polisen är speciellt viktig i tider som dessa, med terrorhot och flyktingkris.

Det är helt orimligt att säga att det inte finns pengar till att höja polisernas löner. Det måste finnas pengar. Utan poliser fungerar inte samhället. Utan poliser kan vi lika gärna kasta in handduken direkt.

Jag har inget otalt med polisen. Min bror var polis. Den enda polisen jag inte tycker om är den som tog min son för fortkörning för ett par veckor sedan. Hans lön kan ligga kvar på samma nivå.

Skämt åsido, jag har största respekt för poliskåren. Men när ingångslönerna är så låga som de är nu finns det risk att de bästa möjliga poliserna inte söker sig till yrket. Jag vill inte att det ska smälla i tunnelbanan för att vi var för snåla mot våra män och kvinnor i blått.

Jag kan inte förstå varför lönerna är så låga som de är. Det är samma sak som med sjuksköterskorna. Kanske är de dåliga förhandlare. Fackföreningarna bär en del av skulden. De måste bli hårdare – sätta ner foten och visa att läget inte är okej som det är nu.

Poliserna borde börja sätta hårt mot hårt. De borde blockera motorvägarna med sina radiobilar, som de franska bönderna gjorde med sina traktorer en gång i tiden.

Jag överdriver så klart lite. Men poliserna måste verkligen stå upp för sig själva – så att deras löner kan höjas med minst 5 000 kronor i månaden. Det blir inte så mycket över på det heller. Men 30 000 känns givetvis mer i fickan än 25 000. En sådan höjning skulle göra att fler talanger sökte sig till kåren i stället för någon annanstans.

Synliga poliser är en grundpelare för samhället. Utan det fungerar ingenting. Höj polislönerna nu!

Leif Mannerström,
Stjärnkock

/
/
/
Borde polisens löner höjas?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.