Sverigedemokraterna i Göteborg vill anordna luciatåg tillsammans med de andra partierna.
1 av 3
Sverigedemokraterna i Göteborg vill anordna luciatåg tillsammans med de andra partierna. - Foto: Privat/TT
Jörgen Fogelklou.
2 av 3
Jörgen Fogelklou. - Foto: Privat
"Tillsammans kan vi, Göteborgs-Posten och övriga aktörer som vill vara med, visa att vi vågar ha en dröm om att vi kan bättre än det som redan är gjort".
3 av 3
"Tillsammans kan vi, Göteborgs-Posten och övriga aktörer som vill vara med, visa att vi vågar ha en dröm om att vi kan bättre än det som redan är gjort". - Foto: TT Bild

SD Göteborg: Vi vill ge folket ett luciatåg

Sverigedemokratisk distriktsordförande: Sverigedemokraterna Göteborg är beredda att delfinansiera stadens luciafirande nästa år – är ni övriga partier det?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det var med sorg och bedrövelse som många av oss tog emot beskedet att det inte blir någon Göteborgs lucia i år. Anledningarna som anges är flera. Andra arrangörer lägger ned sitt firande och antalet officiella luciatåg blir färre.

Göteborgs-Posten anger specifikt två orsaker. Det är färre som kandiderar till lucia och att det är svårare att få engagerade samarbetspartners. Därmed riskerar Göteborgs-Postens luciafirande, en 79 år gammal tradition, nu att läggas ner.

När dessa rader skrivs kommer Karl-Bertil Jonssons julafton i tankarna.

”Hade icke Karl-Bertils grymme faders hjärta veknat om han med egna ögon fått bevittna den glädje som hans son spritt ut över samhällets bottenskikt?”.

Likt händelserna i Karl-Bertils julafton har nämligen min mailkorg fyllts av otaliga människors berättelser om lucia. Om hur mycket lucia har betytt och fortfarande betyder för enskilda människor och samhället i stort, speciellt för många äldre.

Många av mailen innehöll faktiskt den direkta frågan; ”Kan inte SD ordna ett luciatåg och sprida ljus och värme på våra äldreboenden, sjukhem och liknande?”

Som så många andra idéer lät den bra till en början. Men vem skulle våga släppa in ett Luciatåg med sverigedemokratiska företrädare? Trots att vi är det tredje största partiet i Sverige och kanske en femtedel av väljarna ser oss som sitt favoritparti lever fortfarande en beröringsskräck kvar. Och jag tycker inte ett luciatåg ska vara en politisk manifestation som folk skulle känna sig manade att ta ställning för eller emot.

Så jag tänkte till.

Det är juletider, med julefrid. Många är vi som har hört talas om den legendomspunna fotbollsmatchen mellan England och Tyskland under första världskriget. Hur man slöt eldupphör mellan skyttegravarna och enades i en vänskaplig fotbollsmatch en karg julafton. Tidigare fiender enades – broder mot broder i en vänskaplig match.

Skulle inte alla olika partier kunna gå ihop för en gemensam sak? Vi skulle visa att även vi kan gräva ner stridsyxan i juletider och tillsammans göra något bra för vår kommun.

Att vi tillsammans kan bättre än det som redan är gjort. Vi skulle tillsammans kunna hjälpas åt att bevara en tradition av ljus och firande. Tillsammans skulle vi kunna glädja både ung som gammal. Mötas i julefrid, broder som broder, syster som syster.

Vi sverigedemokrater i Göteborg utmanar nu därför alla andra partier att tillsammans med oss hjälpa till ekonomiskt. Detta så till att stadens invånare åter skall få se sin lucia krönas, sprida ljus och värme. Till glädje för många. För åttionde gången nästa år. Givetvis i en anda av gemenskap och politisk neutralitet, politiken tar vi upp igen efter nyår.

Sverigedemokraterna Göteborg är beredda att delfinansiera stadens (Göteborgs-Postens) luciafirande nästa år – är ni övriga partier det?

Tillsammans kan vi, Göteborgs-Posten och övriga aktörer som vill vara med, visa att vi vågar ha en dröm om att vi kan bättre än det som redan är gjort.

Jörgen Fogelklou,
Distriktsordförande Sverigedemokraterna Göteborg

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.