Tisdag 22 Jun
Stockholm

SD Göteborg: Vi vill ge folket ett luciatåg

Sverigedemokraterna i Göteborg vill anordna luciatåg tillsammans med de andra partierna.
1 av 3
Sverigedemokraterna i Göteborg vill anordna luciatåg tillsammans med de andra partierna. Foto: Privat/TT
Jörgen Fogelklou.
2 av 3
Jörgen Fogelklou. Foto: Privat
"Tillsammans kan vi, Göteborgs-Posten och övriga aktörer som vill vara med, visa att vi vågar ha en dröm om att vi kan bättre än det som redan är gjort".
3 av 3
"Tillsammans kan vi, Göteborgs-Posten och övriga aktörer som vill vara med, visa att vi vågar ha en dröm om att vi kan bättre än det som redan är gjort". Foto: TT Bild

Sverigedemokratisk distriktsordförande: Sverigedemokraterna Göteborg är beredda att delfinansiera stadens luciafirande nästa år – är ni övriga partier det?

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Det var med sorg och bedrövelse som många av oss tog emot beskedet att det inte blir någon Göteborgs lucia i år. Anledningarna som anges är flera. Andra arrangörer lägger ned sitt firande och antalet officiella luciatåg blir färre.

Göteborgs-Posten anger specifikt två orsaker. Det är färre som kandiderar till lucia och att det är svårare att få engagerade samarbetspartners. Därmed riskerar Göteborgs-Postens luciafirande, en 79 år gammal tradition, nu att läggas ner.

När dessa rader skrivs kommer Karl-Bertil Jonssons julafton i tankarna.

”Hade icke Karl-Bertils grymme faders hjärta veknat om han med egna ögon fått bevittna den glädje som hans son spritt ut över samhällets bottenskikt?”.

Likt händelserna i Karl-Bertils julafton har nämligen min mailkorg fyllts av otaliga människors berättelser om lucia. Om hur mycket lucia har betytt och fortfarande betyder för enskilda människor och samhället i stort, speciellt för många äldre.

Många av mailen innehöll faktiskt den direkta frågan; ”Kan inte SD ordna ett luciatåg och sprida ljus och värme på våra äldreboenden, sjukhem och liknande?”

Som så många andra idéer lät den bra till en början. Men vem skulle våga släppa in ett Luciatåg med sverigedemokratiska företrädare? Trots att vi är det tredje största partiet i Sverige och kanske en femtedel av väljarna ser oss som sitt favoritparti lever fortfarande en beröringsskräck kvar. Och jag tycker inte ett luciatåg ska vara en politisk manifestation som folk skulle känna sig manade att ta ställning för eller emot.

Så jag tänkte till.

Det är juletider, med julefrid. Många är vi som har hört talas om den legendomspunna fotbollsmatchen mellan England och Tyskland under första världskriget. Hur man slöt eldupphör mellan skyttegravarna och enades i en vänskaplig fotbollsmatch en karg julafton. Tidigare fiender enades – broder mot broder i en vänskaplig match.

Skulle inte alla olika partier kunna gå ihop för en gemensam sak? Vi skulle visa att även vi kan gräva ner stridsyxan i juletider och tillsammans göra något bra för vår kommun.

Att vi tillsammans kan bättre än det som redan är gjort. Vi skulle tillsammans kunna hjälpas åt att bevara en tradition av ljus och firande. Tillsammans skulle vi kunna glädja både ung som gammal. Mötas i julefrid, broder som broder, syster som syster.

Vi sverigedemokrater i Göteborg utmanar nu därför alla andra partier att tillsammans med oss hjälpa till ekonomiskt. Detta så till att stadens invånare åter skall få se sin lucia krönas, sprida ljus och värme. Till glädje för många. För åttionde gången nästa år. Givetvis i en anda av gemenskap och politisk neutralitet, politiken tar vi upp igen efter nyår.

Sverigedemokraterna Göteborg är beredda att delfinansiera stadens (Göteborgs-Postens) luciafirande nästa år – är ni övriga partier det?

Tillsammans kan vi, Göteborgs-Posten och övriga aktörer som vill vara med, visa att vi vågar ha en dröm om att vi kan bättre än det som redan är gjort.

Jörgen Fogelklou,
Distriktsordförande Sverigedemokraterna Göteborg

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela