Tisdag 3 Aug
Stockholm

Polis: Vi får den polis som vi betalar för

Polisen Therese Löthman: Jag är på riktigt orolig att vi kommer att tappa de bästa och skickligaste kollegorna. Att 8 av 10 poliser någon gång funderat att söka sig från yrket, det förvånar mig inte ett dugg.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Therese Löthman är 33 år och jobbar i Stockholm, Nacka. Sedan sex år tillbaka är hon yttretjänstpolis.

Om kampanjen

Under hela vecka 51 kommer vi på Nyheter24 belysa polisens löner genom att publicera debattartiklar på ämnet. Varje dag publiceras en ny artikel, från måndag till söndag, som på något sätt visar på polisens arbetssituation.

Här samlar vi alla artiklar vi publicerar under kampanjen.

Att få en vettig lön som man känner att man kan leva på är oftast bland det viktigaste när man väljer yrke. När jag blev polis för snart sex år sedan visste jag att min ingångslön skulle vara låg men att det fanns en trappa som skulle ge utdelning. Och inom en sex års period skulle jag, om trappan funnits kvar, blivit inspektör och tjänat 28 000 kr. Det kände jag mig nöjd med! Då.

Problemet var bara att i samma veva som jag började som polis togs denna lönetrappa bort och ersattes med i-lön. I mitt och många andras fall så har detta stått för ingen-löneutveckling. För hör och häpna efter sex år i yrket så ligger jag fortfarande på dagens ingångslön som är 24 500 kr. De som blev poliser nu senast tjänar till och med på 25 000 kr i snitt. Så de tjänar alltså mer än jag.

Jag är inte ensam om det här. Vi är många poliser som hamnat i samma läge. Att vi bara fått höjningar så att vi hela tiden hamnat på nya ingångslönen. Det är ju förvisso en höjning, men ingångslöner i samhället i stort har ju höjts under den här perioden också. Och det har inte precis blivit billigare att leva och bo, snarare tvärtom.

Att 8 av 10 poliser någon gång funderat att söka sig från yrket, det förvånar mig inte ett dugg. För vilket privat företag skulle lyckats behålla sin personal med denna personalpolitik? Lägg dessutom till att polisen genomför en stor omorganisation som medför att poliserna upplever kaos på sina håll i organisationen och att vi dessutom den här hösten har haft ett extremt högt tryck på att ta hand om asyl- och terrorkommenderingar.

Jag är på riktigt orolig att vi kommer att tappa de bästa och skickligaste kollegorna och att vi kommer att få ett manfall inom polisen inom kort, om man inte börjar värdesätta oss och det arbete vi utför.

När väl bollen har börjat rulla och vi får massuppsägningar så kan man inte rekrytera nya poliser i ett nafs heller. Ännu svårare är det att rekrytera lämpliga nya poliser. Att utbilda en ny polis tar flera år! Det är även värt att fundera över vilken sorts poliser vi vill ha. Om lönen är usel, finns risken att den som vill bli polis för att få del av våldsmonopolet lyckas stå sig i en utarmad konkurrens. Det är enligt min mening fel orsak att bli polis. Och fel sorts polis.

Så det är hög tid att se över polisernas löner och tänka efter innan det är för sent. För man får den polis som betalar för!

Therese Löthman,
Polis

Borde polisens löner höjas?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela