Simon Solberg (SD) tycker inte kvinnor som studerar IT ska få sina lån avskrivna.
1 av 3
Simon Solberg (SD) tycker inte kvinnor som studerar IT ska få sina lån avskrivna. - Foto: Tynkkynen Foto/Ap
Simon Solberg (SD).
2 av 3
Simon Solberg (SD). - Foto: Tynkkynen Foto
"Det finns yrkesområden där andelen män är större än kvinnor och det finns områden där könsfördelningen är tvärt om".
3 av 3
"Det finns yrkesområden där andelen män är större än kvinnor och det finns områden där könsfördelningen är tvärt om". - Foto: Ap

SDU: Varför är det ett problem att kvinnor och män har olika intressen?

Sverigedemokrat: Att särbehandla kvinnor inom området kommer förstärka den bild som finns av att IT skulle vara ett mansområde.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nyligen föreslog regeringens digitaliseringskommission att kvinnor som studerar IT ska slippa betala av sina studielån helt och hållet.

Efter examen så ska inte bara deras studielån avskrivas utan deras bidragsdel ska även nollställas. Så i praktiken ska personen i fråga kunna byta till en annan utbildning utan några förbrukade lån hos CSN efter att de studerat IT i sex terminer.

Anledningen till detta förslag är den skeva könsfördelningen inom IT-utbildningarna, som digitaliseringskommissionen anser vara ett av de största problemen inom teknikbranschen.

Det finns en mängd problem med förslaget utöver det faktum att det är rent diskriminerande. Att särbehandla kvinnor inom området kommer även förstärka den bild som finns av att IT skulle vara ett mansområde.

Min utgångspunkt är att olika grupper i samhället generellt sett har olika intressen och söker sig till olika yrkesbranscher. Jag är övertygad om att det inte är resultatet av patriarkala samhällsstrukturer, som digitaliseringskommissionen verkar syfta på, utan snarare ligger i människans natur. Är det verkligen ett problem?

Jag tycker inte det. Det finns yrkesområden där andelen män är större än kvinnor och det finns områden där könsfördelningen är tvärt om. Om man faktiskt tror att kommissionens lösning är en bra sådan, ska man då applicera den modellen på alla utbildningar som har skev könsfördelning?

Digitaliseringskommissionen har dock ett rätt med sitt förslag och det är att det behövs satsningar inom IT-utbildningen. Tyvärr är förslaget om avskrivna studielån direkt kontraproduktivt mot IT-branschen. Åtgärderna som de vill införa kan leda till att kvinnor som är osäkra på vad de vill studera väljer att studera IT tills de hittat något annat, i stället för att människor som är passionerade och vill studera inom det området får utbildningsplatsen.

Jag finner det helt rimligt att man i stället bör utgå från att folk väljer eftergymnasiala utbildningar efter intresse och framtidsvisioner, inte ekonomiska incitament. Det är trots allt de personerna med passion och ett reellt intresse som de eftergymnasiala IT-utbildningarna vill komma åt, inte folk som väljer utbildning efter de bästa lånevillkoren.

Det som faktiskt behövs är att informationstekniska utbildningsmiljöer lyfts och att man kan införa satsningar på att öka intresset på området bland ungdomar, inte specifikt för kvinnor. I fall tekniska ämnen lyfts mer bland unga så tror jag att den naturliga reaktionen är att fler kvinnor kommer välja att studera IT även eftergymnasialt.

Simon Solberg,
IT-politisk talesperson,

Ungsvenskarna SDU

/
/
/
SDU
/
/
IT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är kvotering fel?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.