Tisdag 3 Aug
Stockholm

Polis: ​Svenska folket förtjänar att polisen kommer när de ringer 112

Polisen är förtegen om utredningen än så länge.
Polisen är förtegen om utredningen än så länge. Foto: Bertil Ericson/TT

Peppe Larsson, Polis: I morgon kan vi stå med en kår utan rutinerade kollegor att luta oss emot, det är inte vilka kollegor som helst som slutar. Inte sällan är de dem med tankar, vilja och engagemang som tröttnat på att inte bli bekräftade.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om kampanjen

Under hela vecka 51 kommer vi på Nyheter24 belysa polisens löner genom att publicera debattartiklar på ämnet. Varje dag publiceras en ny artikel, från måndag till söndag, som på något sätt visar på polisens arbetssituation.

Här samlar vi alla artiklar vi publicerar under kampanjen.

Den största omorganisationen på 50 år. Missnöjet är rekordstort gällande lön och inflytande. Terrorhot och en flyktingström vi inte sett maken till på 30 år. Arbetsmiljön är minst sagt ansträngd och vi klarar inte längre av vårt uppdrag. Politiker och rikspolischef är tydliga med att vi får prioritera bort vissa brott. Kollegor slutar i större omfattning än någonsin tidigare, ännu fler har långt gångna planer på att göra detsamma. Jag har aldrig tidigare sagt att vargen kommer, men nu står jag här, face to face och ser den i ögonen. Vad mer behöver jag säga för att få er att inse och förstå?

Denna lönerevision vi nu förhandlar om är långt mycket viktigare än vad våra makthavare verkar förstå. Vi har varit tydliga och kan inte göra det tydligare – uppvärdera svensk polis och gör det nu.

I morgon kan vi stå med en kår utan rutinerade kollegor att luta oss emot, det är inte vilka kollegor som helst som slutar. Inte sällan är de dem med tankar, vilja och engagemang som tröttnat på att inte bli bekräftade. Som vill göra skillnad och förbättra men som inte ges tyglar och förtroende för detta. Som inte ges en skälig lön till det många gånger tunga arbetet i form av våld, misär och utsatthet. Som dagligen riskerar bli anmälda och leva i otrygghet. Som jobbar treskift och är borta från familjen midsommarafton, jul- och nyårsafton. Som jobbar när du sover. Som kommer när du är som allra mest utsatt. Som riskerar sitt eget liv för ditt. Som gärna gör det men nu kräver betalt därefter.

Polisförbundet har varit tydliga i sin kommunikation till rikspolischef Dan Eliasson och våra politiker kan knappast ha missat missnöjet. De har både fått brev och julkort, läst debattartiklar i media, fått till sig via Twitter och nu senast när bortåt 1200 kollegor manifesterade utanför Stadshuset i Stockholm.

I veckans brott sa Dan Eliasson att Polismyndigheten och Polisförbundet mer eller mindre var överens. Tunga ord till hela svenska folket, på bästa sändningstid. Yrkandena är långt ifrån oskäliga, 25000:- från start, 28000:- efter fem år och att erfarenhet ska löna sig. Dan, nu synar jag dina ord och vill se dem i handling.

Svenska folket förtjänar en bra och professionell poliskår. De förtjänar att polisen kommer när de ringer 112, att deras anmälda brott utreds och förhoppningsvis leder till åtal. Med dagens löneläge är jag djupt oroad att så inte kommer bli fallet i framtiden. Söktrycket till skolorna är inte längre lika påtaglig och urvalet inte lika stort för att hitta de mest lämpade, framtida kollegorna.

Agera idag, imorgon kommer det vara försent.

Nu räcker det!

Peppe Larsson,
Ingripandepolis Gbg City

BORDE POLISENS LÖNER HÖJAS?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela