Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SDU: Fettaktivisterna är ett hot mot den svenska folkhälsan

- 17/12/2015, 12:45
Pontus Andersson tycker fettaktivisterna är farliga.
1 av 3

Pontus Andersson tycker fettaktivisterna är farliga.

Privat/Ap

Pontus Andersson.
2 av 3

Pontus Andersson.

Privat

"En mindre förändring av din kost, 15 minuters träning om dagen och en rejäl dos tålamod är ofta det enda som krävs för att komma i någorlunda form".
3 av 3

"En mindre förändring av din kost, 15 minuters träning om dagen och en rejäl dos tålamod är ofta det enda som krävs för att komma i någorlunda form".

Ap

Ungsvenskarna SDU: Den så kallade hälsohetsen är precis vad vi svenskar behöver.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På senare tid har svenska vänsterdebattörer försökt försköna bilden av fetma för att normalisera detta direkt farliga kroppsideal. Fettaktivister, som de kallar sig, ter sig leva i total förnekelse om faran med att lida av rejäl övervikt.

Svenskarna har aldrig varit så överviktiga som de är i dag, dessutom har aldrig så många i Sverige i modern tid lidit av undervikt. Båda dessa åkommor är en direkt följd av en okunnighet som skolan redan i tidig ålder måste arbeta bort.

Ungsvenskarna SDU ställer sig positiva till lektioner i idrott och hälsa varje dag i grundskolan. Dessa lektioner behöver inte nödvändigtvis innebära fysisk aktivitet utan kan även beröra ämnen som kosthållning eller olika typer av friluftsliv.

Att tidigt lära sig hur man lever ett hälsosamt liv kommer i längden leda till att svenskarna blir ett friskare folk.

I denna fråga har Sveriges alla kommuner ett stort ansvar. Ungsvenskarna är väl medvetna om att alla svenskar inte har råd med ett gymmedlemskap. Därför behöver kommuner skapa förutsättningar för att etablera fler utomhusgym, som ofta lockar den yngre generationen, samt upprätthålla och etablera nya vandringsleder som ofta uppskattas av äldre. Kommuner bör inte se detta som en kostnad, utan snarare som en investering för framtiden.

En del svenskar menar att de inte har tid att träna, ingenting kunde vara med felaktigt. Ett ordentligt träningspass behöver inte ta längre än 15 minuter och går att göra i ditt vardagsrum. Är du en av de som inte har tid? Prova att göra burpees – klarar du det i 15 minuter kan du kalla dig extremt bra tränad.

Den så kallade hälsohetsen är precis vad vi svenskar behöver, men folk behöver också förstå vad det innebär att vara hälsosam. Att äta för lite är precis lika illa som att äta för mycket.

En mindre förändring av din kost, 15 minuters träning om dagen och en rejäl dos tålamod är ofta det enda som krävs för att komma i någorlunda form. Vi politiker har ett ansvar för svenskarnas hälsa och bör se satsningar på vår hälsa som en investering för framtiden.

Men i sin iver att uppnå sina postmodernistiska idéer om att utmana normer om kroppsideal väljer istället de feministiska fettaktivisterna att gå ett steg längre än att låta håret växa fritt i deras armhålor och på deras ben.

Genom att skämta bort farorna med hjärt- och kärlsjukdomar orsakade av ett osunt leverne riskerar man inte bara sin egen hälsa utan även andras som väljer att gå i deras fotspår. Låt oss tillsammans istället välja hälsans väg för ett friskare Sverige!

Pontus Andersson,
Kultur- och folkhälsopolitisk talesperson, Ungsvenskarna SDU