Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen Carina: Vi tar inte mer skit, nu räcker det!

- 20/12/2015, 12:39 -

Privat/TT/TT

Carina Olsson Bäck: Jag är väldigt glad att förbundet vägrar skriva på något som diskriminerar folk beroende på kön, arbetsplats och funktion.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Polisarbete är ett lagarbete. Att vår arbetsgivare inte förstår det är både tragiskt och djupt oroande.

Polisförbundet tackade i veckan nej till arbetsgivarens slutbud i löneförhandlingarna vilket gjorde att budet offentliggjordes. Svart på vitt gick det då att utläsa att vår högsta ledning ser olika på oss poliser. Vi ska ha lön utefter om vi arbetar ute eller inne men också vilket tjänstgöringsställe vi har och vilken del av organisationen vi råkar tillhöra. Märk speciellt ordet råkar i ovanstående mening. Vi har nämligen blivit placerade hejvilt på olika funktioner och platser i den nya organisationen utan så mycket som en blinkning till eftertanke på sina håll.

Om man tillhör ett lokalpolisområde tycker arbetsgivaren att man ska ha högre lön, för poliserna där ska prioriteras. Vilka poliser som hamnat där är i stort ett lotteri. Där jag jobbar tvingades många kollegor bort mot sin vilja och placerades på grund av kompetens på Polisområdesnivå vilket är där bland annat brott i nära relation utreds. Ska man ytterligare straffa dessa kollegor som fått flera mil längre till jobbet med lägre lön än de som i lotteriet fick stanna kvar?

På vilket sätt är man värd mer lön baserat på vart man i arbetsgivarens tombola blivit placerad? Hur kan det ens i någons vildaste fantasi vara en faktor?

Individuell lön borde rimligen baseras på kompetens. Inom polisen är det extremt svårt att mäta eftersom inget arbetspass är det andra likt och olika situationer kräver olika former av skicklighet. Men nu vill man alltså även blanda in faktorer som den enskilda polisen har liten eller ingen möjlighet att påverka.

Alla kan inte arbeta på lokalpolisområdena hur mycket man än skulle vilja. Där ute närmast medborgarna borde man kanske utreda brott mot barn och brott i nära relation men det har man valt att lyfta upp till Polisområdesnivå. De poliser som utreder dessa ärenden har ofta flera vidareutbildningar och har specialiserat sig inom området.

Med arbetsgivarens tankesätt så vill man alltså ge dessa en sämre lön på grund av deras kompetens eftersom det är den som gjort att de inte arbetar på Lokalpolisområdet. Detsamma gäller naturligtvis också alla andra former av specialistutredare.

Hur ska dessa poliser motiveras? Varför vill arbetsgivaren vända sina poliser mot varandra?

Ledningen måste sluta skylla på Polisförbundet att inget nytt avtal kommer till stånd. Jag är väldigt glad att förbundet vägrar skriva på något som diskriminerar folk beroende på kön, arbetsplats och funktion.

Börja se alla polisers värde innan det är försent. Vi tar inte mer skit, nu räcker det!

Carina Olsson Bäck,
Polis sedan 2008

BORDE POLISENS LÖNER HÖJAS?