Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dockan i Tomtens verkstad är vårt minsta problem

- 22/12/2015, 11:25 -
​Göran Svensson och David Eriksson skriver om att vi alla blir hycklare på julen
1 av 3

​Göran Svensson och David Eriksson skriver om att vi alla blir hycklare på julen

Privat/Privat/Faksimil Youtube

Göran Svensson.
2 av 3

Göran Svensson.

privat

3 av 3

Privat

Forskare: Forskningen visar att det ofta finns ett gap mellan vårt önskade moraliska ansvar och vårt beteende när vi handlar. Innebär detta att vi är omoraliska? Framstår vi som hycklare? Ja, kanske.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Tänker du på andra när du handlar dina julklappar?? Givetvis gör du det. Det gör vi också.

Du liksom oss tänker troligtvis inte i dessa stressiga tider av förberedelser på alla de som gör det möjligt för oss att handla billiga julklappar.

Verkligheten är dock krass. Utsatta arbetare och miljön betalar ett högre pris för julklapparna än vad du gör i affären. Metallerna i nya surfplatten kan komma från krigszoner, bomullen i den fina tröjan kan vara plockad av barnarbetare och lädret på skorna kan vara bearbetade på en av jordens mest förorenade platser.

Men det vi är mest upprörda över är inte att vi, genom våra julklappar, bidrar till detta. Nej, om det är något som upprör, så är det huruvida det var rätt att censurera den där rasifierade dockan i Tomtens verkstad.

Varför denna verklighetsflykt?

Forskning om ansvarstagande för andra människor och miljö visar att vi säger att vi vill ha produkter som är ansvarsfulla och miljövänliga. Vi vill helst köpa kläder, prylar och pinaler som tillverkats i fabriker där arbetarna har skäliga löner och trygga arbetsförhållanden. Vi vill helst att de producerats med så lite miljöpåverkan som möjligt.

Men när vi väl står i butiken och ska betala är alla betänkligheter som bortblåsta. I stället är det plånboken som styr.

Vi har en inbyggd förmåga som gör att det moraliska ansvaret för andra människor och miljön kan kopplas bort. Och den globala handeln hjälper oss.

Produktion sker långt bort, så vi ser inte hur den påverkar människor och miljö.

Produkten vi köpte består av schysst material blandat med oschysst material, så vi har svårt att inse hur stort ansvar vi bär.

Var och en av oss är bara en av miljoner konsumenter, så vi kan inte se hur vårt beteende kan förändra något.

Vi borde kanske ha dåligt samvete? Men det har vi inte. Vi reflekterar knappt över vad vi köper.

Julhandeln är kanske årets höjdpunkt när det gäller vår dubbelmoral och vårt hyckleri. Julklappstraditionen sker på bekostnad av miljön och andra människors väl och ve.

Forskningen visar att det ofta finns ett gap mellan vårt önskade moraliska ansvar och vårt beteende när vi handlar. Innebär detta att vi är omoraliska? Framstår vi som hycklare? Ja, kanske.

Julhandlar du i år med eftertänksamhet?

Själva köper vi samma skit som vanligt. Julklappar tillverkade under oschyssta förhållanden. Julklappar som förstör miljön. Julklappar som snart hamnar på soptippen.

Julhandeln avslöjar vårt rätta jag, vi borde tänka om och tänka nytt.

Göran Svensson

David Eriksson