​Göran Svensson och David Eriksson skriver om att vi alla blir hycklare på julen
1 av 3
​Göran Svensson och David Eriksson skriver om att vi alla blir hycklare på julen - Foto: Privat/Privat/Faksimil Youtube
Göran Svensson.
2 av 3
Göran Svensson. - Foto: privat
3 av 3
- Foto: Privat

Dockan i Tomtens verkstad är vårt minsta problem

Forskare: Forskningen visar att det ofta finns ett gap mellan vårt önskade moraliska ansvar och vårt beteende när vi handlar. Innebär detta att vi är omoraliska? Framstår vi som hycklare? Ja, kanske.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

David Eriksson är filosofie doktor på Högskolan i Borås. Han forskar om bland annat moral och värdeskapande relaterat till flödeskedjor.

Göran Svensson är professor och forskningschef på Kristiania University College i Norge.

Lär mer av honom på nordinavia.se.

Tänker du på andra när du handlar dina julklappar? Givetvis gör du det. Det gör vi också.

Du liksom oss tänker troligtvis inte i dessa stressiga tider av förberedelser på alla de som gör det möjligt för oss att handla billiga julklappar.

Verkligheten är dock krass. Utsatta arbetare och miljön betalar ett högre pris för julklapparna än vad du gör i affären. Metallerna i nya surfplatten kan komma från krigszoner, bomullen i den fina tröjan kan vara plockad av barnarbetare och lädret på skorna kan vara bearbetade på en av jordens mest förorenade platser.

Men det vi är mest upprörda över är inte att vi, genom våra julklappar, bidrar till detta. Nej, om det är något som upprör, så är det huruvida det var rätt att censurera den där rasifierade dockan i Tomtens verkstad.

Varför denna verklighetsflykt?

Forskning om ansvarstagande för andra människor och miljö visar att vi säger att vi vill ha produkter som är ansvarsfulla och miljövänliga. Vi vill helst köpa kläder, prylar och pinaler som tillverkats i fabriker där arbetarna har skäliga löner och trygga arbetsförhållanden. Vi vill helst att de producerats med så lite miljöpåverkan som möjligt.

Men när vi väl står i butiken och ska betala är alla betänkligheter som bortblåsta. I stället är det plånboken som styr.

Vi har en inbyggd förmåga som gör att det moraliska ansvaret för andra människor och miljön kan kopplas bort. Och den globala handeln hjälper oss.

Produktion sker långt bort, så vi ser inte hur den påverkar människor och miljö.

Produkten vi köpte består av schysst material blandat med oschysst material, så vi har svårt att inse hur stort ansvar vi bär.

Var och en av oss är bara en av miljoner konsumenter, så vi kan inte se hur vårt beteende kan förändra något.

Vi borde kanske ha dåligt samvete? Men det har vi inte. Vi reflekterar knappt över vad vi köper.

Julhandeln är kanske årets höjdpunkt när det gäller vår dubbelmoral och vårt hyckleri. Julklappstraditionen sker på bekostnad av miljön och andra människors väl och ve.

Forskningen visar att det ofta finns ett gap mellan vårt önskade moraliska ansvar och vårt beteende när vi handlar. Innebär detta att vi är omoraliska? Framstår vi som hycklare? Ja, kanske.

Julhandlar du i år med eftertänksamhet?

Själva köper vi samma skit som vanligt. Julklappar tillverkade under oschyssta förhållanden. Julklappar som förstör miljön. Julklappar som snart hamnar på soptippen.

Julhandeln avslöjar vårt rätta jag, vi borde tänka om och tänka nytt.

Göran Svensson

David Eriksson

/
Jul
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.