Patrick skriver om psykisk ohälsa bland unga.
1 av 3
Patrick skriver om psykisk ohälsa bland unga. - Foto: Privat/TT
Patrick Benabou.
2 av 3
Patrick Benabou. - Foto: Privat
"Unga måste läras att det är ”okej” att inte alltid vara bäst på allt konstant".
3 av 3
"Unga måste läras att det är ”okej” att inte alltid vara bäst på allt konstant". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Instagram-ideal och skolstress gör livet svårt för de unga

Moderat: Unga måste läras att det är ”okej” att inte alltid vara bäst på allt konstant, det är sådant som leder till en ohälsosam livsstil som skadar ens psyke.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Patrick Benabou är 18 år gammal. Han sitter i arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstad kommun för Moderaterna.

Det är jullov, och många unga är lättade över att vara klara med skolarbetet. En lättnad som många kommer känna, men som tyvärr inte kommer vara alltför långvarig. Den psykiska ohälsan sprider sig snabbt ner i de yngre åldrarna och måste motarbetas för deras välmående och framtid, något vi tyvärr har tagit förgivet och underskattat.

Unga måste bli sedda, respekterade, och kunna ha någon äldre att prata med om sina bekymmer för att kunna lätta på trycket över bröstet. Därför bör skolan anpassa sitt arbete till hur man handskas med den ohälsa vi ser växa fram bland unga.

I samband med de höga krav som ställs och strävan efter att alltid prestera bra i skolan, bör lärare och pedagoger lägga mer tid på att nå ut till elever som tros fara illa.

Därför måste mer kontakt hållas och fler regelbundna samtal föras med alla elever, och inte bara med de som halkar efter i undervisningen. För att detta ska kunna genomföras måste ett nationellt samarbete ske mellan regioner och kommuner, där skolor följer tydliga riktlinjer om hur mobbning och psykisk ohälsa ska förebyggas.

Bland många unga tjejer grundar sig ohälsan i att ta efter de ohälsosamma skönhetsideal och orealistiska livsstilar som just nu präglar sociala medier. De utbredda kraven som ställts i den svenska skolan med ett större ansvar på individen har dessutom märkt sina spår, speciellt bland tjejer.

Denna eviga strävan efter "perfektion" slutar oftast i ångest, och i vissa fall i ett självskadebeteende. Hur ska vi kunna möta framtida problem när ljuset för desto fler skenar i slutet av tunneln?

Med detta sagt får man inte glömma individens eget ansvar. En stor bildande faktor till att man fastnar i den psykiska ohälsans fälla kan bero på att man inte planerar sin vardag fullt ut, eller inte alls.

Genom att fördela upp sin tid mellan studier och fritid, kommer alltså inte en stor hög med kvarglömda uppgifter bildas och stress som kommer att förgylla din vardag existera. Det är lätt för mig att sitta och skriva detta, men det skulle inte förvåna mig om din mentor skulle vara mer än glad att hjälpa dig i din planering och med ditt välmående.

Unga måste läras att det är ”okej” att inte alltid vara bäst på allt konstant, det är sådant som leder till en ohälsosam livsstil som skadar ens psyke. Detta är problem som måste uppmärksammas för att förebyggas. Tyvärr är detta något vi inte arbetat tillräckligt med, och något vi därför bör ta ett stort ansvar för.

Patrick Benabou,

Medlem, Moderata ungdomsförbundet Karlstad

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.