Lovisa Roos är trött på Bonde söker fru.
1 av 3
Lovisa Roos är trött på Bonde söker fru. - Foto: Privat/Faksimil TV4
Bonde söker fru-deltagaren Pontus.
2 av 3
Bonde söker fru-deltagaren Pontus.
Lovisa Roos.
3 av 3
Lovisa Roos. - Foto: Privat

TV4 borde sluta sända Bonde söker fru

Debattören: Felet ligger i att tv-programmet sätter kvinnan i underläge då tanken är att det är den manliga bonden ska välja vilken hemmafru han vill ha hemma hos sig.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Lovisa Roos är 18 år, feminist och politiskt aktiv i Grön Ungdom.

Grattis TV4! Tio år med Bonde söker fru, tio år med feminismens frånvaro. TV4 verkar inte vilja anpassa sig till 2015 när de efter 10 år fortfarande sänder programmet Bonde söker fru.

Ett program som snarare hör hemma på 1950-talet när kvinnor gick hemma på gården för att de inte hade kommit in på arbetsmarknaden. Jag menar inte att det skulle vara fel att vara hemmafru.

Felet ligger i att tv-programmet sätter kvinnan i underläge då tanken är att det är den manliga bonden ska välja vilken hemmafru han vill ha hemma hos sig. Denna produktion grundar sig i ett konservativt synsätt. Jag är jätteglad för dem som har hittat kärleken, men TV4:s koncept skulle behöva en feministisk dusch.

Tyvärr slutar det inte vid Bonde söker fru. Något säger att det blir allt trendigare med gammalmodiga dejtingprogram från TV4. Bachelor – när leken blev allvar, ännu ett program där tjejer väljs bort.

Det utgår från en man som har allt, men saknar en vacker tjej. En produktion skapad för dramatik byggd på mannens auktoritet och en icke-feministisk syn på kvinnor. Jag trivs inte med att titta på en kamp mellan tjejer om att få en snygg och rik man, och att det ska framstå som något ideal.

Står en av Sveriges största TV-kanaler för denna skeva syn i samhället? Det är förnedrande att kvinnor ska vara de som väljs bort och att mannen ska ha makten att välja. Att bli vald försätter kvinnan i en passiv roll i samhället istället för i en aktiv. Så ska det inte se ut. Vi tjejer måste kunna ta över situationer där vi ofta blir satt i underläge.

Blir vi så matade att vi är blinda av dessa dejtingprogram som inte bara handlar om kärlek utan om konservativa könsroller, auktoritet och förnedring. Varför ska vi tjejer finna oss i att bli valda för att tittare ska bli underhållna?

Vi måste börja reagera och ifrågasätta detta. Tittare, speciellt yngre, påverkas och detta skickar ut fel signaler både till killar och tjejer då inte heller killar ska fastna i stereotypa roller. För mig är dessa program motbjudande. Ska inte TV kunna vara feministisk och underhållande på samma gång?

Lovisa Roos

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.