Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Du behöver inte träna bort julmaten

- 26/12/2015, 14:21
Lisa Bjernhagen är trött på bantningshetsen efter jul.

Lisa Bjernhagen är trött på bantningshetsen efter jul.

Privat

Debattören: Jag ser inget annat än människor styrda ut till fingerspetsen av ett samhälle där vi alla ska se likadana ut, träna lika mycket och vara lika hälsosamma.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Så då var julen snart slut och resterna från julbordet uppätna. Julgodiset behöver ätas upp, men ångesten börjar gnaga hos de flesta. "Hur ska jag jobba bort det här nu då?". "Imorgon blir det ut på en lång löptur!". "Nej, nu med det nya året som kommer ska jag utesluta socker helt". "Hur kunde jag låta mig äta så mycket som jag gjort".

Det är dags att göra en förändring och hur det har gottats under julen ska åtgärdas. Det är som en stor synd att ha ätit julmat, godis och ha druckit julmust. Tiden kommer minnas som perioden på året där det syndades och där tre extra kilon till prydde den vinterbleka kroppen.

Som ett brott. Ett brott mot sig själv. och nu måste jag ta mitt straff! Vatten och bröd, tuffa nyårslöften och en läxa som kanske fungerar detta år: Julmat och godis gör dig fet och lat, det är fel och ohälsosamt.

Som ett försök i att lugna hetsen och ångesten som uppstår efter jul och mellandagar vill jag lyfta ett nytt alternativ. Du behöver inte träna bort julmaten! Nytänkande? Ett hot mot alla de företag som lever på att pressa igång nyårslöften om att gå ner i vikt och banta bort allt onödigt en ätit? Det är helt okej att äta. Jag ger dig tillåtelsen att äta och att vara nöjd med det. Jag kan inte hjälpa all bantingshets och alla artiklar om hur du startar ditt nya år som en sund, smal och tränande människa.

Tyvärr kommer du stöta på det här ändå. Men du behöver inte ut i joggingspåret, du behöver inte hoppa på en galen diet eller räkna kalorier fram till sommaren. Du behöver inte göra ett skit annat än att fortsätta leva ditt liv precis som du vill. Äta när du är hungrig, röra på dig när du vill och göra dina prioriteringar som passar ditt liv.

Vi må ha det bra i Sverige, men hetsen efter jul och nyår har gått för långt. På varannan människas lista står det "Gå ner i vikt" och "Börjar träna" i och med det nya året. Vi slänger alla våra pengar på nya gymkort, fräscha träningskläder, dyra träningsredskap och ger oss in i den livsviktiga kampen att gå ner i vikt och göra upp för helgernas större intag av mat.

Jag ser inget annat än människor styrda ut till fingerspetsen av ett samhälle där vi alla ska se likadana ut, träna lika mycket och vara lika hälsosamma. Som robotar under medias järngrepp. Ett gäng stereotyper på ett gym där den högsta drömmen är att bli smal. Att ha den där modell-kroppen till beach 2017 och äntligen bli accepterad.

Var glad för att du kan äta dig mätt och inte behöver sitta i ett trångt trapphus och frysa hela julhelgen. Eller svälter på andra sidan världen där det största problemet är att överleva dagen och mata sina barn. Gör dina val under julhelgen och lev med dem. Det är inte värre än så.

Lisa Bjernhagen