Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Säg aldrig, aldrig att min sexualitet är en fas

- 29/12/2015, 11:16
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

Svenska Dagbladet

Alexandra Sjögren: Jag anses skylta med min sexualitet när jag säger "exflickvän" men du som heterosexuell får stoppa ned tungan i din partners hals på en restaurang utan att bli ifrågasatt.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag är jag less. Jag är less på att leva runt människor som förminskar hbtq-personer.

Jag hamnade i en diskussion förra helgen med en för mig främmande person. Jag satt med en vännina och pratade om en tjej jag dejtade för ett år sen. Mitt i diskussionen dyker en för mig främmande man upp och frågar om jag är lesbisk. Jag skakar på huvudet och drar en suck, jag vilka frågor som kommer nu.

"Jaha, du gillar båda? Vad föredrar du? Vem är bäst? Hur har tjejer sex, berätta i detaljer!? Men att gilla båda könen, det är en fas? Du måste ju välja? Men vadå, om du gillar båda då kan ju du och din kompis hångla nu? Så kan vi ha trekant också?"

Detta är några av de frågor jag får höra så gott som varje gång jag nämner min sexualitet. Jag förstår inte direkt poängen, då det aldrig skulle falla mig in att till en straight person (eller till någon okänd person överhuvudtaget, but you get my point) säga: "Jaha, du gillar bara ett kön?" "Vem av dina sexpartners är bäst?"

Om jag beklagar mig över detta (som jag gjorde i dag, vilket ledde till denna text), till en person som inte är hbtq-person så får jag OFTA höra något som: "Men måste du berätta att du är pansexuell? Du behöver ju inte skylta med det".

Jag har lika stor rätt att tala om min sexualitet som du om din, som alla om sina. Jag anses skylta med min sexualitet när jag säger "exflickvän" men du som heterosexuell får stoppa ned tungan i din partners hals på en restaurang utan att bli ifrågasatt. Jag ska kunna skrika det högt på gatan, kyssa min flickvän på restaurang och gå runt med en tröja med trycket "HBTQ-person" på utan att bli ifrågasatt.

Att komma ut med sin sexuella läggning är inte lätt. Jag gjorde det för flera år sen, för att jag visste att min familj skulle stötta mig till fullo. Jag kom ut som bisexuell då jag inte visste att det fanns ett ord för min sexualitet - pansexualitet. Pansexualitet betyder att jag bryr mig om personlighet och inte kön, alls. Jag skulle alltså inte bry mig om jag började få känslor för en man som sen visade sig vara kvinna. Jag skulle fortsätta älska den personen för vem den är.

När jag kom ut fick jag olika sorters respons av mina vänner och andra bekanta. De flesta bra, andra inte. Vissa av mina kvinnliga vänner valde att lämna min sida då "jag kunde bli kär i dem!". Jaha. Oj. Hur gör man när en person i motsatt kön blir kär i en? Man säger fint "tack, men nej tack, jag vill bara vara vänner".

Jag fick även höra saker som "jag tänker inte byta om i samma omklädningsrum som Alexandra". Sårad och arg som jag blev, höjde jag rösten och sa "du behöver inte oroa dig, jag tycker att du är ful". Jag fick ta den hårdaste smällen för detta, utskällning av lärare och dels av min rektor. Men det var ju hon som förminskade mig? Jag bör ha rätt att försvara mig. Jag blev som tur var inte flyttad från omklädningsrummet, men många tjejer började byta om på toaletten.

Kom ihåg att ingen sexualitet är en fas. Säg aldrig, någonsin, att det bara är en fas. Ibland när jag fått höra "det är bara en fas" har jag smällt tillbaka med "men är du säker på att du är straight då?" och då fått svaret "ja, jag är väl normal?". Den meningen skär i mina öron varje gång. Alla sexualiteter är normala.

Är du en tjej som gillar en tjej – det är normalt.

Är du en kille som gillar en kille – det är normalt.

Är du en tjej som gillar en kille/kille som gillar en tjej – det är normalt.

Är du en person som faller för en person som har gjort ett könsbyte – det är normalt.

Är du en person som tror att du faller för en tjej men som visar sig vara kille – det är normalt.

Är du en person som inte vill ha sex alls – det är normalt.

Till alla er som dömer oss som inte är heterosexuella, är det inte trist att leva inom så trånga väggar? Till alla er föräldrar som har barn som visar sig att vara HBTQ-personer, snälla stötta dem. Ni är deras stöttepelare och de behöver dig. Det är fortfarande ditt älskade barn.

Till alla er som tvekar, som är rädda för att komma ut, som blir ifrågasatta. Kom alltid ihåg att det är de som ser er på er som ser fel, inte ni. Ni är alla så fina och jag önskar att alla blev respekterade för sina läggningar. Men tänk också vad tråkigt det måste vara att leva inom samhällets trånga, kantiga normer. Vi är färgglada och lyckliga ändå.

Alexandra Sjögren