Vi har lärt oss hur vi ska vara vara – snygga men inte tjejiga

- 01/01/2016, 12:37

Privat

Jenny Bondesson: Överallt ser jag tjejer som hejar på killar som går över gränser. Belöningen blir utseendemässig bekräftelse och känslan av att vara tuffare än andra tjejer.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Något jag kan bli galen på är tjejer som stryker killar så medhårs att de själva skadas på kuppen. Facebook svämmar över av kvinnohatande dynga och åt ena hållet finns feministerna som försöker motarbeta problemet och åt andra hållet de tjejer som vill vara en del av killarna och få deras respekt. När man försöker få respekt genom att trampa på sig själv borde man omprioritera.

Många tjejer jag mött och sett i kommentarsfält upplever feminismen som det värsta tänkbara, som en stel och maskulin stereotyp. De berättar gärna om grunderna till varför de aldrig skulle kalla sig feminister och får en klapp på axeln av grabbarna. Då kan vi ju konstatera att det handlar om bristande kunskap och dålig självkänsla.

Om man ser sitt fulla värde är det inte imponerande att lyssna på nedvärderande, kvinnoföraktande och objektifierande idioter. En person som ser sitt fulla värde inser att hon inte får ut något av män som använder härskartekniker, våld och slutshaming som verktyg. Män som respekterar beteendet kommer aldrig respektera tjejer på andra än sina egna villkor.

Överallt ser jag tjejer som hejar på killar som går över gränser men sällan ser jag motsatsen. Belöningen av deras insatser blir utseendemässig bekräftelse och känslan av att vara tuffare än andra tjejer. Tyvärr är det två av grundpelarna i hur vi lärt oss att vara – snygga men inte tjejiga. Patriarkatet får en win-win och lurar oss att tro det är på samma premisser, att det är självvalt och att vi verkligen accepterats av killarna.

Den enda skillnaden tjejerna verkligen gör är att elda på killarnas förakt ytterligare. Trots att det är uppenbart att få eller inga tjejer utanför gruppen respekteras syns inga kopplingar, man är ju den där coola tjejen. Fram till den dag man möter en främmande man med samma värderingar som inte ser felet i att ta lite, göra några sexistiska anspelningar, skratta ut, överrösta, kalla en för fitta och hora och kanske till och med våldta eller misshandla. Eller ens syster, vän eller klasskompis. Då är det inte så jävla coolt längre.

Jenny Bondesson