- Foto: Privat

Så löser vi integrationen

Moderater: För att öka ensamkommande ungdomars möjligheter att etablera sig spelar utbildningen och sänkta trösklar till arbetslivet en avgörande roll.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Trösklarna in på arbetsmarknaden behöver sänkas för de ensamkommande ungdomar som kommer till Stockholm, annars riskerar vi att få en ny generation som förpassas till ett liv i utanförskap.

I år beräknas 40 000 ensamkommande barn fördelas över hela Sverige. Stockholms stad är den kommun som kommer att ta emot den största andelen. Tyvärr blundar såväl regeringen som den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad för att planera för de utmaningar som väntar.

Att komma till ett land som ung och inte kunna språket, stå utan ett kontaktnät och sakna relevant utbildning gör att du har sämre förutsättningar än dina jämnåriga i det nya landet att få ett jobb i framtiden. Därför har politiken ett ansvar att utjämna livschanser så att fler ensamkommande barn kan lyckas, det är dags att ta fram en handlingsplan för hur det ska gå till.

När nya elever inte får det stöd de behöver ökar samhällsklyftorna och ett segregerat samhälle växer fram. Länsstyrelsens statistik från 2013 visar att bara 28 procent av de elever som anländer mellan åldern 12-15 år får behörighet till gymnasiet.

För att öka ensamkommande ungdomars möjligheter att etablera sig spelar utbildningen och sänkta trösklar till arbetslivet en avgörande roll. Moderaterna i Stockholms stad vill se en konkret handlingsplan för att klara kommande utmaningar:

● Erbjuda en ordnad skolgång inom två veckor och se till att alla kommunala skolor kan ta emot ensamkommande barn för en jämnare fördelning av eleverna i kommunen.

● Uppmana företag att samarbeta kring jobb och andra insatser för att korta tiden för etablering för de ensamkommande barn som kommer till Stockholm. Moderaterna påbörjade ett samarbete under förra mandatperioden med näringslivet där företag erbjuder sommarjobb, praktik och mentorer för ungdomar.

● Erbjuda praktik i stadens bolag och förvaltningar till ensamkommande tonåringar mellan 16-19 år vid sidan av deras studier. Genom att erbjuda praktikplatser får ungdomarna prova på ett yrke, vara på en arbetsplats samt lära sig om rutiner och olika arbetsmoment. Det ger också en möjlighet att träna språket, bygga upp ett kontaktnät och få en första erfarenhet att sätta på sitt CV.

● Prioritera föreningsstöd till de föreningar som gör särskilda insatser för att bidra till en snabbare etablering för nyanlända. Tillsammans med näringslivet, föreningslivet och det offentliga kan vi se till att barn och unga integreras snabbt.

Stockholm ska vara Sveriges ledande kommun när det gäller att integrera ensamkommande ungdomar och utjämna livschanser. För att klara det krävs högre ambitioner och konkreta förslag, något som tyvärr saknas från den rödgrönrosa majoriteten.

Den stora befolkningsökningen i staden innebär att fler människor kan vara med att bidra, om vi visar på handlingskraft och tar tag i viktiga reformer.

Andréa Ström,
Vice ordförande Socialnämnden i Stockholms stad, Moderaterna

Christina Elffors-Sjödin,
Ledamot Socialnämnden i Stockholms stad, Moderaterna

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.