Ingebrikt Sjövik tycker Sverige borde hjälpa Frankrike militärt.
1 av 3
Ingebrikt Sjövik tycker Sverige borde hjälpa Frankrike militärt. - Foto: Privat/TT
Ingebrikt Sjövik.
2 av 3
Ingebrikt Sjövik. - Foto: Privat
"Regeringen styr nu Sverige in på en ensam stig i det säkerhetspolitiska landskapet".
3 av 3
"Regeringen styr nu Sverige in på en ensam stig i det säkerhetspolitiska landskapet". - Foto: TT

Den dag det smäller i Sverige kan vi inte räkna med hjälp

Debattören: Sverige måste så fort som möjligt bistå Frankrike med alla till buds stående medel, söka Natomedlemskap och börja bekämpa terrorism på riktigt.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ingebrikt Sjövik är ordförande för Moderaternas lokalavdelning på Gärdet, Gärdesmoderaterna.

Han bor på Kungsholmen och jobbar som officer till vardags.

Sverige bygger sin säkerhet tillsammans med andra, men ska man få säkerhet måste man också ge. Regeringens ovilja att stödja Frankrike som nu är i behov av Sveriges hjälp har resulterat i att Sverige inte kan räkna med hjälp från andra länder den dagen vi behöver den.

En månad efter den hemska terrorattacken mot i Paris valde slutligen Sverige att svara Frankrike att någon hjälp inte kan ges. Om möjligt kan ett transportflygplan skickas för att underlätta Frankrikes transporter i Afrika. Men att bistå där vi faktiskt kan göra skillnad skulle rimma dåligt med den feministiska utrikespolitiken.

Sverige är dessutom rädda för att själva bli en måltavla för terrorism och därför väljer regeringen med Margot Wallström i spetsen att istället sälja ut sina allierade.

Ingen kan glädjas mer än Daesh över att se västvärldens solidaritet krackelera. Ett EU-land begär hjälp efter att ha blivit attackerat och det andra EU-landet stoppar huvudet i sanden.

Inget annat ord kan beskriva den svenska regeringens agerande bättre än just fegt. Regeringen har agerat fegt, den är medveten om det men man bedömer konsekvenserna av agerandet som små.

Ministrarna anser ändå att Sverige inte behöver hjälpa till när andra far illa eftersom risken för en attack mot Sverige är minimal. Skulle det mot förmodan ske en attack mot Sverige så räknar man med att Nato, som vi inte ens är en del av, ska komma till vår undsättning.

Alltså, Sverige är inte med i Nato, vi hjälper inte Nato, vi hjälper inte ens andra EU-länder och vi vill inte bekämpa terrorism då vi kan bli en måltavla. Trots detta räknar vi ändå med att västvärlden kommer löpande till vår undsättning den dagen Sverige utsätts för hot och fara.

Ekvationen går inte ihop. Socialdemokraternas huvudräkning må ha gynnat Sverige under 1900-talet då vi aldrig blev anfallna. I dag ser världen annorlunda ut. Och oavsett om risken är stor eller liten för att vi utsätts för en krigshandling måste Sverige ta sitt solidariska ansvar gentemot sina allierade.

Regeringen styr nu Sverige in på en ensam stig i det säkerhetspolitiska landskapet. Medan andra länder klarsynt ser på verkligheten och därmed enas för att stödja varandra, väljer Sverige istället att blunda.

Detta är fel, och därför måste Sverige så fort som möjligt bistå Frankrike med alla till buds stående medel, söka Natomedlemskap och börja bekämpa terrorism på riktigt.

Ingebrikt Sjövik

/
/
/
/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.